Hlavní obsah

Odvolací soud omilostnil atlety Kenterise a Thanuovou

ATÉNY

Odvolací soud očistil řecké atlety Kostase Kenterise a Katerinu Thanuovou ze zinscenování nehody na motocyklu při olympijských hrách v Aténách v roce 2004. Sprinteři měli incidentem maskovat skutečnost, že se nedostavili k dopingové kontrole, a v květnu dostali podmíněný trest na 31 měsíců.

Článek

Podle agentury AP se tříčlenná komise na očištění atletů v kauze, která se táhne bezmála sedm let, shodla jednomyslně. Učinila tak na základě návrhu státního zástupce, podle kterého nešlo bez pochyb určit, zda nehoda byla skutečně zinscenovaná.

"Dokázali jsme soudu, že nejsou žádné důkazy o nafingování nehody," řekl Kenterisův právník Michalis Dimitrakopulos. "Jsem pyšný, protože se ukázalo, že atleti byli vždy nevinní," dodal s tím, že jeho klient se nemohl slyšení zúčastnit, protože je v USA. "Mluvil jsem s ním po telefonu a jeho pocity nejdou popsat," uvedl.

Trenér uspěl jen částečně

S odvoláním naopak jen částečně uspěl trenér sprinterů Christos Tzekos. Jeho trest za držení zakázaných látek a křivou výpověď byl snížen z 33 měsíců na dvanáct s tříletou podmínkou. Soud také zcela očistil dva svědky nehody a sedm lékařů, kteří měli Kenterise s Thanuovou po havárii ošetřovat v nemocnici.

"Pravda se ukázala. Sedm let jsme tvrdili, že Kenteris s Thanuovou neměli s dopingovou kontrolou žádný problém. Nevyhýbali se jí a nikdy nedopovali," prohlásil Tzekos, který o verdiktu informoval nepřítomnou Thanuovou. "Byla velmi, velmi, velmi šťastná. Všechny ty roky pro ni byly moc těžké," uvedl.

Sedmatřicetiletý Kenteris vyhrál na olympiádě v Sydney dvoustovku, o rok mladší Thanuová vybojovala stříbro na poloviční trati a patřili k velkým řeckým nadějím pro domácí hry v roce 2004. Kvůli skandálu sice z her v Aténách odstoupili, od začátku vyšetřování však vinu vehementně popírali.

Reklama