Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková kandiduje do komise sportovců MOV

Oštěpařka Barbora Špotáková kandiduje do Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. Třicetiletá olympijská vítězka z Pekingu 2008 a čerstvá vicemistryně světa z korejského Tegu by po hrách v Londýně, kde budou v příštím roce členové komise voleni, mohla vystřídat svého trenéra Jana Železného, jemuž skončí funkční období.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková se stříbrnou medailí na mistrovství světa v korejském Tegu.

Článek

Trojnásobný olympijský vítěz Železný působí v komisi sportovců už od olympiády v roce 1996 v Atlantě a později byl také členem samotného MOV. V Aténách 2004 jej olympionici zvolili na další osmileté období, které mu za rok v Londýně skončí, stejně jako dalším třem členům. Těch je v komisi celkem dvanáct zvolených.

Český olympijský výbor proto oslovil sportovní svazy, aby navrhly své kandidáty. Komise aktivních sportovců ČOV pak v následném hlasování z návrhů vybrala Železného svěřenkyni, světovou rekordmanku a mistryni světa z roku 2007 z Ósaky Špotákovou. Přihláška s její kandidaturou již byla odeslána do sídla MOV ve švýcarském Lausanne.

"Mezinárodní olympijský výbor má jasně stanovené podmínky," přiblížil kritéria v tiskové zprávě ČOV předseda Milan Jirásek. "Do komise může být zvolen sportovec, který startoval na hrách v Pekingu nebo bude startovat příští rok v Londýně. Musí mluvit plynně anglicky či francouzsky. Tuto znalost bude předseda komise, bývalý namibijský sprinter Frankie Fredericks, ověřovat telefonickým rozhovorem s každým kandidátem," dodal šéf Českého olympijského výboru.

O tom, kdo skutečně v komisi zasedne, rozhodnou svým hlasováním sportovci za rok v létě během OH v Londýně. Pokud by Špotáková na poli sportovní diplomacie uspěla, měla by šanci stát se i členkou MOV.

Reklama

Související témata: