Hlavní obsah

Vyhrocená rivalita a falešné úsměvy. Takový je teď podle Špotákové ženský oštěp

Tradičně ve své oblíbené hospůdce U Pinkasů bilancovala sezónu oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková. Už šestým rokem za sebou přivezla z velké akce medaili, letos vybojovala stříbro na mistrovství světa v Tegu. Blížící se olympiádu v Londýně jí teď bude připomínat i symbolický metr, který dostala od manažera restaurace.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková se stříbrnou medailí z mistrovství světa v Tegu.

Článek

Budete metr stříhat, jako se to dělávalo na vojně?

Tam se stříhá proto, že se blíží konec něčeho nepříjemného, já se na olympiádu těším, příprava snad nebude nic strastiplného. Navíc je tak hezký, že mi přijde škoda ho stříhat. Ale je pravdou, že Londýn byl první věcí, o které jsme začali mluvit po Tegu, protože příprava začíná už odpočinkem po sezóně. Potřebuju zrehabilitovat, aby mě přestaly bolet achilovky. Tělo je stále unavenější, ale ještě rok musím vydržet tvrdě makat.

Ještě rok? Dál kariéru neplánujete?

Sama jsem poznala, že olympiáda je nejvíc a všechno směřuju k ní. I letos byly chvilky, kdy jsem byla hodně unavená, sedm let v kuse jedu pořád dokola stejnou přípravu. Kdyby to v Londýně vyšlo, dovedla bych si mateřskou pauzu představit. Ale to se nedá plánovat, však se říká, že když chcete Boha rozesmát, řekněte mu své plány…

Jak dlouho vás trenér Jan Železný nechá odpočívat?

Honza říká, že jak dlouho budu potřebovat, abych se cítila nabitá znovu do sezóny. Protože když není dobrá nálada, přicházejí zranění. Do konce října určitě. Pak pojedeme se skupinou na soustředění. Vyrazíme na pár dní do teplých krajů a asi zařadíme i termální lázně v Maďarsku, to je srdeční záležitost.

Už jste s trenérem příští sezónu začali plánovat?

Trochu ano, je třeba to řešit dlouho dopředu. Do Afriky vyrazíme dřív, sezóna bude kratší. Největší rozdíl bude v omezení počtu závodů, chci se kvalitně připravit na ten jeden hlavní.

Jak pojmete mistrovství Evropy v Helsinkách?

Mně ani Honzovi se to příliš nelíbí, nejsme rozhodnuti, jestli se zúčastním. Cílem je olympiáda, mistrovství Evropy bych brala jen jako mítink. Letos jsme také upřednostnili mistrovství světa před Diamantovou ligou.

Opět se budete střetávat i s mistryní světa Abakumovovou. Ta podle ruského tisku po šampionátu říkala, že s vámi nevychází a kritizovala vás i za výroky po olympiádě, kdy jste připomněla sovětskou invazi do Československa… Bavily jste se spolu o tom?

Něco se ke mně doneslo. Ale nemá cenu to s ní řešit, už je to dávno pryč, tehdy byla olympiáda, tak to mělo význam… Ale je pravda, že rivalita se všemi oštěpařkami je teď docela vyhrocená, i díky tomu byl ženský závod nejlepším na mistrovství světa.

Jak se to projevuje?

Už na rozcvičováku v Tegu se ta atmosféra dala krájet. Když jsem tam byla druhý den s klukama, ti do sebe šťouchali, panovala tam velká pohoda. Zatímco mezi oštěpařkami mi ty úsměvy přijdou falešné. Ale já mám tu vyhrocenou atmosféru před závody ráda, člověk ze sebe vydá to nejlepší. Jako v Pekingu.

Čím si vysvětlujete, že s oběma největšími rivalkami Abakumovovou i Obergföllovou vás zrovna přátelství nepojí?

Těžko říct, ale když jste moc dlouho na vrcholu, lidé vás nemají rádi.

Váš kouč Jan Železný teď bude pomáhat i bývalému finskému mistrovi světa Teru Pitkämäkimu, jak se na spolupráci s ním těšíte?

Moc. Honza to dlouho zvažoval, skupina už je teď velká, i když úspěšná. Ale nakonec uznal za vhodné, že s námi Tero pojede na soustředění. Je to sympaťák a hodný atlet, navíc dost běhavej, snad absolvoval i maratón, což je pro mě plus, třeba s ním budu běhat úseky. Procvičím i angličtinu a klukům ve skupině to určitě také pomůže.

Reklama

Související témata: