Hlavní obsah

O tituly i se Špotákovou. Světová rekordmanka chystá domácí loučení se sezónou

PRAHA

Mezinárodní rozlučka vyšla Barboře Špotákové parádně, v sobotu budou mít šanci oštěpařskou světovou rekordmanku letos naposledy vidět i čeští diváci. Vicemistryně světa z Tegu ještě vypomůže pražskému USK v boji o titul při mistrovství republiky atletických družstev, které uvítá její domácí stadión na Julisce.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

Po vítězné mezinárodní rozlučce na nedělním mítinku v Berlíně se Špotáková ještě rozhodla zmobilizovat síly a před dovolenou na Madeiře a v maďarských termálních lázních si dopřeje ještě jeden závod.

Kdo ví, možná už čeští fanoušci mnoho šancí vidět v akci olympijskou vítězku z Pekingu mít nebudou. Příští rok se s ohledem na olympiádu chystá šetřit se starty a v případě londýnského úspěchu plánuje mateřství… „Moc si vážíme toho, že za nás bude Bára startovat,“ přiznává vedoucí ženského družstva USK Jana Moberly.

S polovinou štafety

Chybět Vysokoškolačkám budou dvě nejrychlejší z Rychlých holek Zuzana Hejnová s Denisou Rosolovou, které už ukončily sezónu, naopak spoléhat mohou na druhou polovinu sedmé čtvrtkařské štafety z Tegu Zuzanu Bergrovou a Jitku Bartoničkovou či překážkářskou domácí rekordmanku Lucii Škrobákovou.

Tradičním soupeřem USK by měl být městský rival Olymp s diskařkou Věrou Cechlovou i slovenskými posilami. „Asi to bude hodně vyrovnané, ale jiné ambice než boj o titul mít nemůžeme,“ tvrdí Moberly.

Dukla, nebo Kroměříž? 

Neméně dramatickou bitvu slibuje souboj o mužský titul. Hegemonii pražské Dukly v posledních třech letech ukončila Kroměříž, na svém domácím stadiónu bude chtít armádní klub získat nadvládu zpět.

„Nám odpadly některé opory jako zraněný běžec Kuba Holuša či tyčkař Michal Balner, Víťa Veselý hází v pátek na Diamantové lize v Bruselu a nemocný byl teď Pavel Maslák, ale ten by měl být aspoň pro štafetu k dispozici,“ hlásí šéftrenérka Dukly Kateřina Janků.

Ze čtvrtkaře chodec

Její klub bude v sobotu spoléhat třeba na čtvrtého výškaře z mistrovství světa v Tegu Jaroslava Bábu či oštěpaře Jakuba Vadlejcha, naopak při absenci chodců musí do této disciplíny nasadit čtvrtkaře Richarda Svobodu. „Ale prý už si to vyzkoušel při trenérské škole,“ usmívá se Janků.

V základní části neboli extralize letos suverénně vyhrála Kroměříž opírající se o špičkové vytrvalce. „Ale prý jsou oslabeni i oni, tak by to mělo být zajímavé až do konce,“ očekává bývalá úspěšná tyčkařka, která ještě pod jménem Baďurová získala i stříbro na MS 2007.

Po chůzi a kladivu začne hlavní program v sobotu v 13.20, od 16.25 následuje autogramiáda hvězd: například Špotákové, jejího kouče Železného či bývalých desetibojařských rivalů Dvořáka a Šebrleho. Komplikací pro diváky by neměla být ani přestavba budovy lázní. „A pršet snad má taky až v neděli,“ s úsměvem ujišťuje Janků.

Reklama

Související témata: