Hlavní obsah

Ruská půlkařka Savinovová je nejlepší atletkou Evropy

LAUSANNE

Půlkařka Maria Savinovová byla zvolena nejlepší evropskou atletkou uplynulé sezóny. Stala se teprve čtvrtou Ruskou, která vyhrála hlasování v šestadvacetileté historii ankety asociace EAA.

Článek

Před ní se to povedlo sprinterce Irině Privalovové, běžkyni Světlaně Mastěrkovové a tyčkařce Jeleně Isinbajevové, která v minulosti vyhrála dokonce dvakrát, ale letos se mezi nejlepší nedostala. Výsledky ankety mužů budou vyhlášeny ve středu.

Savinovová se na šampionátu v Tegu stala mistryní světa ve skvělém času 1:55,87 minuty, čímž si vylepšila osobní rekord o více než sekundu a zaběhla nejrychlejší "evropskou" osmistovku po takřka devíti letech. V sezóně v deseti startech prohrála pouze jednou na mítinku v Oslu s Maročankou Halimou Hachlafovou. Cenu šestadvacetiletá Ruska převezme 15. října na galavečeru ve španělské Aroně.

Špotáková v elitě není

Do ankety se zapojila vedle členských federací EAA, novinářů a expertů také veřejnost prostřednictvím internetu. Do elitní jedenáctky se mezi ženami nedostala česká oštěpařka Barbora Špotáková, naopak její přemožitelka z Tegu Maria Abakumovová z Ruska byla druhá.

Rusky anketu v letošní sezóně zcela opanovaly, třetí byla výškařka Anna Čičerovová a čtvrté místo obsadila vícebojařka Taťjana Černovová. Ve vyhlašované jedenáctce měly Rusky celkem sedm zástupkyň.

Už minulý týden byli nováčky roku zvoleni německý koulař David Storl a britská sprinterka Jodie Williamsová.

Anketa EAA o nejlepšího atleta Evropy 2011:
Ženy: 1. Savinovová (800 m), 2. Abakumovová (oštěp), 3. Čičerovová (výška), 4. Černovová (sedmiboj/všechny Rus.), 5. Heidlerová (kladivo/Něm.), 6. Zaripovová (3000 m př./Rus.), 7. Strutzová (tyč./Něm.), 8. Saladuchová (trojskok/Ukr.), 9. Kaniskinová (chůze/Rus.), 10. Porterová (100 m př./Brit.).

Reklama