Hlavní obsah

Překážkář Svoboda se po injekci vrátil nadšeně k tréninku

PRAHA

Překážkář Petr Svoboda znovu ožil. Halový mistr Evropy v běhu na 60 metrů z Paříže přišel kvůli zranění o celou letní sezonu včetně mistrovství světa v Tegu a měl černé myšlenky, ale nyní znovu trénuje.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Překážkář Petra Svobody

Článek

"Je to najednou všechno naruby. Já jsem zdravý a trénuju. Je to neuvěřitelné," řekl Svoboda v rozhovoru s médii a zářily mu oči radostí, že je zpět ve svém živlu.

Letní sezonu musel Svoboda vynechat kvůli nekončícím trablům s levou nohou. Nejdříve ho trápilo chodidlo z květnového soustředění na Kanárských ostrovech a pak zánět v achilovce. Až uplynulá neděle všechno změnila. "Dostal jsem injekci do paty k achilovce. Najednou je bolest pryč a můžu trénovat bez bolesti," řekl.

Podstoupil různá vyšetření a způsoby léčby, ale nic nepomáhalo. Nakonec šlo o burzitidu, zánět kloubního váčku. "Vznikla mezera mezi šlachou a kostí, kde byl zánět, což dráždilo a bolelo. Kortikoid to rozežral a šlacha se vrátila," řekl Svoboda.

Cítil se i trochu naštvaný, že stačila jedna injekce a je zase fit, když předtím prodělal mnoho různých vyšetření. "Po boji je ale každý generál," řekl Svoboda. Navíc mu lékaři říkali, že možnost injekce do achilovky existuje, hrozí ale nebezpečí natržení šlachy. Nakonec o injekci rozhodl lékař atletické reprezentace Jiří Neumann. "Je to můj strážný anděl. Já ho opomenul a hledal jiné specialisty," vyčítal si Svoboda.

Nyní překážkář pociťuje velkou úlevu. Každý den vyráží s velkým nadšením na trénink a dře. "Většinou jsem v tuhle dobu býval otrávený, že mě čeká nejhorší část přípravy a bude to bolet a teď je to naopak. Trenér mě musí krotit," smál se.

Během čtyřměsíčního nuceného odpočinku uvažoval o nejhorším. "Přemýšlel, že skončím," řekl Svoboda. I proto se vrátil ke studiu a začal si v sedmadvaceti letech dodělávat maturitu. Po vzoru výškaře Jaroslava Báby dálkově studuje Anglo-německou obchodní akademii na pražském Břevnově. "Já jsem byl jako malý lempl a kdybych skončil se sportem, tak nemám nic. Nevěděl bych co dělat," vysvětlil Svoboda.

Nejhůř se Svoboda cítil během mistrovství světa. Soutěže v Tegu sledoval u televize a viděl, že tam mohl mít šanci bojovat o světovou medaili. "Bronz byl za 13,44, to jsem uměl zaběhnout z jedenácti závodů desetkrát," litoval.

Reklama