Hlavní obsah

Špotáková: Rivalka ve skupině by mi vadila

Ode dneška 289 dnů zbývá do olympijského finále oštěpařek. „To už abych něco začala dělat,“ usmívá se světová rekordmanka Barbora Špotáková. Přání se jí brzy vyplní, pod vedením Jana Železného se začne chystat na svoji možná poslední sezónu před mateřstvím.

Foto: Petr Horník, Právo

Barbora Špotáková s trofejí vítězky Diamantové ligy.

Článek

Přijde vám Londýn už hodně blízko?

Začínáme s tréninkem o 14 dnů později než loni, potřebovala jsem odpočinek. Měsíc trvalo, než mě úplně přestaly bolet achilovky. O to víc energie bude na trénink, zima je dlouhá.

Kde jste nechávala své tělo odpočinout?

Strávili jsme týden na Madeiře, pak jsme byli v maďarských termálech, to je srdeční záležitost. Tyhle důchodcovské dovolené mi dělají dobře. (úsměv)

Loni jste šla k novému trenérovi, letos už víte, co čekat. Je to výhoda?

Je to o hodně lepší. Člověk se musí v tom tréninku naučit chodit, já už si svou cestu našla. Vždycky ten druhý rok bývá lepší, ale musím zůstat zdravá. Teď by měl konečně dorazit ten nový stroj z Německa, který simuluje odhod. To by mohla být další zbraň. Jsou asi jen čtyři v Německu, stojí přes 1 200 000 korun. Snad i to pomůže.

Jinak model přípravy zůstane stejný?

Začneme ve Špindlu, pak tři týdny na Lanzarote, dvouměsíční soustředění v Jižní Africe. Ještě zvažujeme kemp ve finském Kuortane, když Honza pomáhá Teru Pitkämäkimu.

Co je lákavého na zimní přípravě ve Finsku?

Jsou tam velice slušné podmínky, i v hale se tam dají trénovat odhody a v Nymburce už jsme byli mockrát. Na druhou stranu je to z ruky, musí se tam letět s přestupem a ještě autobusem… Honza to promýšlí, záleží na něm, i když nějaké slovo mám taky.

Pitkämäki už se v Praze krátce objevil, potkali jste se?

Na chvilku. On není ukecaný, člověk se toho moc nedozví. Jak se mu poslední roky nedařilo, trochu ho to sejmulo na psychice. Potřebuje zase nabít, technický ani fyzický problém nemá.

Pro mužskou část vaší skupiny je ale Pitkämäki i soupeřem. Vadilo by vám, kdyby takto Honza Železný pomáhal některé z vašich rivalek?

Takhle jsem o tom nepřemýšlela. Ale budu upřímná, vadilo. Takže se to nemůže stát. (úsměv)

Loni vám dlouhé soustředění v Jižní Africe zkrátila návštěva vašeho přítele Lukáše, i v tomto případě vsadíte na osvědčený model?

Doufám. Je to pro něj náročné, ale ještě rok snad vydrží za mnou cestovat. Je to od něj oběť.

Takže už se těší, až vás bude mít doma?

To asi tolik ne, protože mě stejně nebude mít každý den doma, to bych nevydržela. Spíš se asi těší, až za mnou nebude muset pořád cestovat.

Přemýšlíte už nad počtem startů v olympijské sezóně?

Určitě se budu účastnit Diamantové ligy, ale zatím rozhodně nepočítám s mistrovstvím Evropy v Helsinkách, soustředím se na Londýn. Jedině že bych se cítila fakt skvěle.

Reklama

Související témata: