Hlavní obsah

Šéfa keňské atletiky naštvalo, že anketu IAAF vyhrála Pearsonová

NAIROBI

Šéfa keňské atletiky Isaiaha Kiplagata naštvalo, že nejlepší světovou atletkou roku se v anketě IAAF stala australská překážkářka Sally Pearsonová. Podle něj si zasloužila vyhrát pouze keňská vytrvalkyně Vivian Cheruiyotová.

Článek

Ta se letos stala mistryní světa v krosu a na světovém šampionátu v Tegu získala zlatý double na tratích 5000 a 10.000 metrů. Personová vyhrála závod na 100 metrů překážek.

"Jak mohou říct, že Sally porazila v internetové volbě Vivian o 30 hlasů? Tohle není soutěž krásy, kde se rozhoduje na základě toho, jak kdo vypadá a jak umí chodit na přehlídkovém molu," řekl Kiplagat ve středu novinářům v Nairobi.

"Vivian letos získala tři velké světové tituly, což přebije Sallyino jedno zlato z Tegu. Tenhle systém se musí změnit, protože by měl reflektovat výsledky na dráze," zlobil se šéf keňské atletiky, jenž je zároveň členem rady IAAF.

Cheruiyotová zářila i v seriálu Diamantová liga a ve Stockholmu málem zaběhla světový rekord na 5000 metrů. Pearsonová měla neméně skvělou sezonu, vyhrála 15 ze 16 závodů a zlato na MS získala v čase 12,28, nejrychlejším za posledních devatenáct let.

O nejlepších atletech roku rozhoduje takzvaná rodina IAAF, tedy zástupci národních svazů, ředitelů mítinků a novinářů, pomocí elektronické pošty. Podle Kiplagata je tento způsob nevýhodný pro atlety z rozvojových zemí, neboť například na africkém kontinentu není internetové připojení zdaleka tak běžnou záležitostí jako v rozvinutých oblastech.

Reklama