Hlavní obsah

Krokodýli, golf a regenerace v moři. Šebrle vyměnil českou zimu za slunnou Floridu

Letos žádné běhání po horách v mikinách a šusťákových soupravách. Na sklonku své hvězdné kariéry se Roman Šebrle, světový rekordman v desetiboji, jenž v sobotu oslavil 37. narozeniny, rozhodl pro změnu a zimní přípravu nasměroval na sluncem zalitou Floridu. „Je tu fakt nádherně,“ spokojeně hlásí ze Spojených států amerických.

Foto: archiv Romana Šebrleho

Roman Šebrle s manželkou Evou

Článek

Jak jste zrovna na Miami natrefil?

Byli jsme tu jednou na dovolené a zjistil jsem, že tu jsou ideální podmínky k tréninku. Tak jsem si přes realitku sehnal bydlení a vyrazil sem.

A naplňuje Florida zatím vaše očekávání?

Zatím je tu všechno naprosto super. Teplota kolem 30 stupňů, ideální na trénink. Nemusím se tolik rozcvičovat a jsem méně náchylný ke zranění.

Ideální počasí na trénink i koupání v moři?

To taky, je to ta nejlepší regenerace. Také zdraví zatím drží výborně. Zkusil jsem si i jeden závod na 5100 metrů a byl jsem příjemně překvapený časem 20:31.

Roman Šebrle s rodinou foto: archiv Romana Šebrleho

Trénujete jinak, než kdybyste se připravoval v Česku?

Skoro stejně, akorát ty podmínky jsou tu výrazně lepší. Od tepla přes regeneraci, je tu ideální měkká cesta na běhání. A trénink na stadiónu jsem domlouval s Ato Boldonem (bývalý mistr světa na 200 m – pozn. red.), tak možná spolu absolvujeme i nějaký trénink.

Program přípravy si sestavujete sám, nebo vám ho na dálku přichystal váš trenér Kupka?

S Daliborem všechno konzultuju, ta kostra je jeho, ale skladbu samotných tréninků už si dělám já sám.

Optimální tréninkové podmínky byly jediným důvodem, proč jste letos na Floridu vyrazil?

Tím hlavním. Také jsem si tu zaplatil deset tréninků s koučem golfu a chci vidět, jaký bude progres i s takhle malou přípravou.

Už jednou jste se v Americe připravoval i s vaším soupeřem a kamarádem Bryanem Clayem. Teď jste v kontaktu?

Jen přes Facebook. Ale uvidím pak na stadiónu, koho kromě Boldona ještě potkám. Zatím nabíráme na cestě u moře objem, kvalita na stadiónu přijde na řadu až příští týden. Zatím jsem jen dvakrát zkusil rychlost a překážky.

Rodina je na Floridě celou dobu s vámi?

Jsou tu se mnou měsíc. Trénuju i se čtvrtkařem Richardem Svobodou a na začátek prosince dorazí František Staněk, kterého od října spolu s Frantou Ptáčníkem připravuju na desetiboj. Myslím, že má obrovský potenciál.

Co zajímavého jste viděl ve volném čase?

S dětmi jsme byli v Disneylandu a na kamarádově farmě v buši jsme krmili krokodýly. Chystáme se také vyrazit na NHL.

Roman Šebrle s krokodýlemfoto: archiv Romana Šebrleho

Jaké máte plány na halovou sezónu?

Chtěl bych začít na mezistátním utkání na konci ledna v Praze a pak zkusit ještě další sedmiboj o dva týdny později. S halovým mistrovstvím světa v Istanbulu letos moc nepočítám, spíš bych pak chtěl absolvovat už v půlce února desetiboj v jihoafrickém Potchefstroomu.

Léto už máte také v hlavě? S ME v Helsinkách a londýnskou olympiádou vás čekají dva vrcholy, stihnout k tomu ještě mítinky v Kladně i v Götzisu asi nepůjde…

Je to tak. Mistrovství Evropy a především olympiádu chci jít naplno a bude to těžké rozhodování mezi Götzisem a TNT-Fortuna mítinkem…

Už v srpnu na mistrovství světa v Tegu jste naznačoval, že oproti původním plánům nemusí být příští sezóna vaší poslední. Jak to vidíte teď?

Zatím jsem rozhodnutý si to prodloužit o rok, ale pokud se nebude dařit, tak ještě uvidím.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články