Hlavní obsah

Zlatá tretra přivítá Roblese a Pistoriuse, o Boltovi se jedná

Světový rekordman v běhu na 110 metrů překážek Dayron Robles bude už popáté v řadě startovat na ostravském mítinku Zlatá tretra. Pořadatelé dnes potvrdili i účast nejpopulárnějšího tělesně postiženého atleta Oscara Pistoriuse, který si 25. května zopakuje loňské vystoupení v běhu na 400 metrů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt na Zlaté tretře v Ostravě

Článek

Hlavním hitem by se však mohl stát jamajský sprinter Usain Bolt, o jehož šestém startu v Ostravě se dlouhodobě vedou jednání. Podle manažera mítinku Alfonse Jucka jsou zatím námluvy s nejlepším atletem současnosti na nejlepší cestě.

"Je to opravdu ve výborné fázi a tak daleko, jako to v lednu ještě nikdy nebylo. Dá se říct, že to dotahujeme," poznamenal Juck. "Vztahy s ním a jeho manažerem máme výborně nastavené. Spíše řešíme detaily jako kdy a jakou disciplínu, jak to celé zorganizovat, než to, zda přijede," uvedl Juck.

Podle něj v případě domluvy přichází v úvahu Boltův start na 100 nebo 200 metrů. "Máme v hlavě a dotahujeme pro něj i doprovodný program," konstatoval Juck, jehož tým v minulosti Boltovi přichystal například testování sportovního vozu BMW na ranveji mošnovského letiště.

Pětadvacetiletý Kubánec Robles vstoupil do historie mítinku památným závodem v roce 2008, kdy vytvořil stále platný světový rekord 12,87 sekundy. Od té doby rodák z Guantánama vyhrál Zlatou tretru ještě třikrát.

"Jsem rád, že se můžu vrátit, už se tu cítím jako doma. Momentálně se cítím výborně, jsem připravený na halovou sezonu a mým nejbližším cílem je vyhrát šampionát v Istanbulu," uvedl Robles.

Do Ostravy se vrátí i Jihoafričan Pistorius, který zde měl loni premiéru. Paralympijská hvězda, závodící na speciálních protézách, skončila šestá. "Celkovou úrovní mítinku jsem byl mile překvapen a jsem rád, že se můžu znovu vrátit," řekl Pistorius prostřednictvím telemostu.

Laťku 51. ročníku mítinku může zvýšit boj o limity pro olympijské hry v Londýně. "Náš termín je v tomto směru úplně ideální, řada atletů bude chtít mít limit co nejdříve splněný, aby měli klid pro přípravu. Doufám, že startovní listina proto bude opět nabitá hvězdami," řekl ředitel mítinku Jan Železný.

Podle šéfa pořádající agentury Miroslava Černoška má mítink i v době celosvětového ekonomického útlumu zajištěný rozpočet a nemusí řešit žádné starosti. "Jsme opravdu nesmírně rádi, že se nám daří držet špičkovou značku mítinku. V době, kdy z finančních důvodů zanikají velké světové projekty, my vstupujeme do dalšího ročníku ve výborné finanční kondici," upozornil Černošek.

Reklama

Související témata: