Hlavní obsah

Rozmrzelý Bekele prý chce běhat za jinou zemi

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele by po zákazu závodění od národní federace nejraději změnil občanství. Tvrdí to alespoň vytrvalcův manažer Jos Hermens. Dvojnásobný olympijský vítěz mu to prý řekl poté, co se z televize dozvěděl o své suspendaci.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele

Článek

"Je z té záležitosti tak zklamaný, že mi řekl: 'Umožni mi běhat za jinou zemi'," tlumočil Hermes Bekeleho reakci na serveru insidethegames.biz.

Bekele a s ním například i další vytrvalecká hvězda Tiruneš Dibabaová patří do skupiny 35 atletů, jimž etiopský svaz zastavil činnost za to, že nenastoupili do tréninkového kempu v Addis Abebě, který svolal kvůli špatným výsledkům na loňském mistrovství světa v Tegu. Tam se společně mají připravovat na halové MS a olympijské hry v Londýně.

V případě změny občanství by se Bekele každopádně o londýnské hry připravil a nemohl by obhajovat triumfy na 5000 a 10 000 metrů. Podle pravidel by byl možný jeho start za novou zemi až za čtyři roky v Riu de Janeiro, kde počítá s účastí v maratónu.

Na národním stadionu v Addis Abebě nicméně odmítá trénovat. Podle Hermese už Bekele dříve podobně jako jeho předchůdce Haile Gebrselassie upozorňoval na skutečnost, že tamní nová dráha je vhodná spíše pro sprintery. Pro potřeby vytrvalostního tréninku je příliš tvrdá, obává se proto zranění.

Reklama

Související témata: