Hlavní obsah

Vícebojaři vyhráli pětiutkání, Šebrle prohrál s Helceletem

PRAHA

Čeští vícebojaři ovládli mezistátní halové pětiutkání ve Stromovce. S převahou vyhráli týmovou soutěž a první dvě místa jim patřila mezi jednotlivci, byť v nezvyklém pořadí. Jedničkou sedmiboje nebyl zkušený Roman Šebrle, ale v osobním rekordu 5933 bodů dvacetiletý talent Adam Sebastian Helcelet.

Foto: Jan Kucharčík

Adam Sebastian Helcelet

Článek

O 17 let starší světový rekordman v desetiboji a úřadující bronzový medailista z halového mistrovství Evropy měl o 125 bodů horší součet. "Podívejte, kolik mi je. Mělo to přijít už dávno. Jsem moc rád, že tu konečně zase je takový supertalent," komentoval Šebrle porážku na webu atletického svazu.

Šebrle po tříměsíční přípravě v USA a Jižní Africe startoval v tradičním mezistátním utkání po 13 letech. Už před závodem ale prohlásil, že lepší výkon očekává až za dva týdny při vícebojařském mistrovství republiky. "Uvidíme, o kolik mi to za 14 dní, co zbývají do mistrovství republiky, vyběhne nahoru," uvedl Šebrle. "Tohle bylo takové, jaké se to dalo čekat. Syrové, nevyběhané, zatažené. Možná akorát ještě o něco víc, než jsem si myslel," dodal.

Helcelet, který se v minulé sezoně přiblížil na 31 bodů osmitisícové hranici v desetiboji, slavnému kolegovi vrátil loňskou porážku z domácího halového šampionátu. Skalp olympijského vítěze získal během víkendu na šedesátce, ve skoku o tyči i v silných Šebrleho disciplínách dálce a překážkách.

"Samozřejmě si toho vážím, ale je třeba říct, že v této fázi přípravy nebyl (Šebrle) ve své nejlepší formě," konstatoval Helcelet. Svěřenec Tomáše Dvořáka a Radomíra Skoumala si ale věřil na ještě lepší výkon. "Podle tréninků bylo v mých silách okolo 6050 bodů," řekl.

Díky pěti osobním maximům Helcelet zopakoval prvenství z loňského mezistátního utkání v Remeši. Obhájci vítězství v týmové soutěži Francouzi skončili druzí, třetí byli Nizozemci.

Utkání žen vyhrály s převahu nizozemské pětibojařky, které obsadily první tři místa. Nejlepší domácí atletka Zuzana Hejnová byla pátá ziskem 4179 bodů, družstvo skončilo druhé.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články