Hlavní obsah

Potrestaný sprinter Chambers věří, že bude závodit na olympiádě

LONDÝN

Britský sprinter Dwain Chambers se připravuje na olympijské hry v Londýně, přestože stále zůstává v platnosti jeho dopingový trest. Třiatřicetiletý atlet však věří, že mezinárodní sportovní arbitráž CAS v březnu zruší kontroverzní britské pravidlo o doživotním zákazu startu na olympijských hrách pro dopingové hříšníky.

Foto: Reuters

Nejrychlejší Evropan Dwain Chambers

Článek

V neděli vyhrál Chambers šedesátku na britské kvalifikaci pro halové mistrovství světa v Istanbulu a nechal se slyšet, že hlavním cílem jeho tréninku je v současnosti londýnská olympiáda.

"Musím být připravený na to, že se mi dveře na olympiádu otevřou, abych pak v Londýně mohl podat co nejlepší výkon," řekl Chambers novinářům v Sheffieldu. "Ale vím, že to nezáleží na mně. Když se to nepovede, v červnu je mistrovství Evropy v Helsinkách," doplnil sprinter, který umí stovku za 9,97 sekundy.

Chambers si v letech 2003 až 2005 odpykal trest za užívání anabolického steroidu THG. Po návratu se stal halovým mistrem světa a Evropy v běhu na 60 metrů a vylepšil kontinentální rekord.

Na olympijské hry však zatím nesmí. Vedení britského sportu trvá na doživotním zákazu olympijské účasti pro přistižené sportovce, čímž však porušuje regule Světové antidopingové agentury (WADA).

CAS už v říjnu rozhodla, že takové pravidlo znamená pro sportovce druhý trest. Mezinárodní olympijský výbor verdikt arbitráže akceptoval a pravidlo zrušil, Britové však na svém postoji trvají. CAS by měl o jejich odvolání a tudíž i o Chambersově olympijském osudu rozhodnout 12. března.

Reklama