Hlavní obsah

Vousatý rekord se chvěje. Útočí na něj supertalent s rukávky Maslák

PRAHA

Poslední rok v atletice takřka bez výjimky platí, že když se na start postaví Pavel Maslák, český rekord se chvěje. V létě ho dělily pouhé tři setiny sekundy od výkonu Jiřího Vojtíka na 200 metrů 20,60 s., v hale si už na osm setin přiblížil rekordní čas Karla Koláře na dvojnásobné distanci.

Foto: Jan Kucharčík

Velký talent Pavel Maslák.

Článek

Žádný z mužských českých halových rekordů není vousatější, než právě ten na 400 metrů. Kolář zaběhl čas 46,21 s ve Vídni v únoru roku 1979. Dlouhých 33 let se mu nikdo nepřiblížil na méně než desetinu. Až o víkendu v Karlsruhe teprve 21letý Pavel Maslák časem 46,29 s.

Zazářil už v Tegu

„Těch osm setin mě ani nemrzelo, já si chtěl zaběhnout osobní rekord,“ vypráví velký sprinterský talent, jenž se vloni blýskl postupem do semifinále mistrovství světa na 200 metrů.

Jenže připouští, že záznam v českých rekordních tabulkách ho láká: „Abych se přiznal, podle tréninku to vypadalo, že o něj můžu usilovat.“ Stejný pocit měl i jeho kouč Dalibor Kupka. „Nechci machrovat, že jsem přesně takový čas čekal, ale podle těch indicií z tréninku bych byl zklamaný, kdyby neběhal rychle,“ říká trenér.

Další pokus dnes 

Další šanci na rekord má Maslák v sobotu v Gentu, kterému dal díky příslibu lepší dráhy přednost před tvrdší konkurencí v Birminghamu. „Chtěl bych se tam o rekord pokusit,“ slibuje. „Může letos běžet čas blízko 46 sekundám,“ je přesvědčený i Kupka.

Na Maslákových pažích nebudou chybět ozdobné rukávky. Vloni používal bílé, v Karlsruhe běžel v černých. „Rozhoduju se podle toho, jak mi ladí k dresu, ještě mám červené. Ale k reprezentačnímu dresu se hodí nejvíc bílé,“ vysvětluje.

Maslák si svojí výkonností i trochu zavařil, na halovém mistrovství světa v Istanbulu ho čeká vedle individuálního závodu také štafeta, jíž výrazně pomohl stáhnout průměr pod požadovaných 47,30 s. Pokud by byl maximálně úspěšný a postoupil do obou finále, „hrozí“ mu až pět čtvrtek za tři dny. „Kdybych tam odběhl čtyři, byl bych spokojený,“ tvrdí Maslák.

Finále? Zatím utopie, říká kouč

„Nebojím se, že by to nezvládl, ale bavit se teď o tom, že poběží finále, je utopie,“ zůstává Kupka nohama na zemi, byť podle redukovaných tabulek Maslákovi právě šesté místo na světě patří.

Jenže v hale na čtvrtce rozhodují i taktika a ostré lokty. A odchovanci havířovské atletiky zatím zkušenosti chybí. „On má tu první dvoustovku teď tak rychlou, že většinou nemá s kým si na seběhu ty souboje vyzkoušet,“ usmívá se Kupka.

Reklama

Související témata: