Hlavní obsah

Uvidí Zlatá tretra stovku snů? Bolt chybět nebude, co další hvězdy?

PRAHA

Peníze prý nejsou problém. A letošní atletický mítink Zlatá tretra možná nabídne v květnu v Ostravě stovku snů! Jamajská legenda Usain Bolt splní slib a už pošesté nebude na stadiónu ve Vítkovicích chybět. A organizátoři loví další velká esa...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt na Zlaté tretře v Ostravě

Článek

Představení jamajského rychlíka jako hlavní hvězdy mítinku už vypadá jako rutina, ale co by za ni daly jiné podniky… „Jsme jediní, kde se Bolt představí popáté v řadě a celkově pošesté,“ může se chlubit Miroslav Černošek z pořádající agentury TK Plus.

Už když vloni Bolt ve Vítkovicích vyhrál stovku v čase 9,91 s, hlásil: „Za rok se vrátím.“ A slib plní. Ostrava bude pro rekordmana na 100 i 200 m prvním velkým startem sezóny, pak ho čeká Řím a Oslo. „Zlatá tretra je jedním z prvních mítinků, které si před každou sezónou vybírám,“ tvrdí showman z Karibiku.

V pátek 25. května to ale nemusí být Boltův sólozávod, pořadatelé vábí i další esa. „Oslovíme nejlepší sprintery. Jedna věc ale je mít je v Ostravě, druhá aby závodili proti Boltovi,“ ví manažer mítinku Alfons Juck, že hvězdy nerady riskují porážku. Navíc vzájemný souboj něco stojí. „Ale peníze nejsou problém,“ vystavuje Černošek Juckovi bianco šek. Cena za start Bolta se podle neoficiálních zpráv blíží 350 000 dolarů (skoro sedm miliónů korun). Rozpočet celého mítinku je 1,3 miliónů eur (asi 33 miliónů korun).

S kým by mohl Bolt běžet?
YOHAN BLAKE (Jam.)
Vloni na Tretře běžel 200 m a 2. místem neoslnil. V Tegu se ale stal Boltův tréninkový partner mistrem světa na stovce. „Bude záležet i na jejich trenéru Millsovi,“ tvrdí Juck.
TYSON GAY (USA)
Trojnásobný mistr světa z roku 2007 jako jedno z mála atletických es zatím v Ostravě nebyl. Letos je ale Tretra v dostatečném předstihu před americkým šampionátem.
ASAFA POWELL (Jam.)
Předchůdci Bolta v rekordních tabulkách patří nejlepší čas historie Zlaté tretry na stovce 9,83 s z roku 2010. „A jeho manažer Doyle je naším dobrým známým,“ říká Juck.

Reklama

Související témata: