Hlavní obsah

VIDEO: Maslák už řádí i mezi muži. Mít rekordy od stovky po čtvrtku by bylo krásné, zasní se

PRAHA

Když se v neděli ráno Karel Kolář dozvěděl, že po 33 letech už zásluhou Pavla Masláka není českým halovým rekordmanem v běhu na 400 metrů, z míry ho to příliš nevyvedlo. „Člověk je rád, když ten jeho rekord dlouho vydrží, ale ani mě moc nepřekvapilo, že ho Pavel překonal,“ připouští dnes 56letý Kolář.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Kolář (vpravo) a Pavel Maslák, bývalý rekordman a jeho nástupce.

Článek
Fotogalerie

Rekordní halová čtvrtka Pavla Masláka

Maslák je totiž strojem na rekordy už od dětství. V dorostu mu na mistrovských tratích patří česká maxima na čtvrtce v hale i venku, mezi juniory na 60 m v hale a na 100 i 200 m venku. Časem 46,14 s si v Gentu v sobotu připsal i první seniorský rekord.

Maslák v úterý slaví teprve své jedenadvacáté narozeniny, může tak atakovat v budoucnu rekordy na venkovních tratích od stovky po čtvrtku. „Mít všechny tři by bylo krásné, i když stovku moc neběhám,“ zasní se nad myšlenkou, že by v této statistice mohl být mužskou obdobou Jarmily Kratochvílové, byť té patří české (a současně světové) maximum i na osmistovce.

Cíl? Čas pod 46 sekund

Kolář zaběhl neoficiální světový rekord 46,21 s na cestě za titulem halového mistra Evropy v roce 1979. „Tehdy to byla třetí čtvrtka ve dvou dnech, navíc jsem od soupeře dostal loktem do žaludku, tak mi po doběhu bylo blbě,“ vybavuje si s úsměvem Kolář, dnes atletický trenér v Turnově a Jablonci a masér.

Maslák naopak rekord zaběhl na mítinku, kde neměl výraznější konkurenci. „Když mu sedne závod a za někým se sveze, může být ještě rychlejší,“ je přesvědčený jeho trenér Dalibor Kupka. „Třeba i pod 46,“ troufá si Maslák, jenž však podle plánů svého kouče bude venku ještě dva roky absolvovat sprinterskou přípravu a na čtvrtku naplno přejde až poté.

Reklama