Hlavní obsah

Trpěla jsem jako nikdy, popisuje Rosolová těžké začátky po nucené pauze

Senzační zlato z loňského halového mistrovství Evropy v Paříži u Denisy Rosolové vystřídaly rozpaky ze světového šampionátu v jihokorejském Tegu, kde jí zdravotní problémy znemožnily bojovat o finále. Dva týdny před halovým mistrovstvím světa v Istanbulu už se ale nejlepší česká čtvrtkařka vrací do optimální formy.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Denisa Rosolová v cíli.

Článek

Jak dlouho jste si na podzim od atletiky musela odpočinout, aby se vaše tělo dalo do pořádku?

Skoro dva měsíce. Já si většinou na konci sezóny něco udělám, tak to nebyl takový nezvyk. Ale když máte pauzu přes měsíc, strašně těžko se začíná. Na prvním soustředění na Zadově jsem trpěla jako nikdy.

Co vám vlastně bylo? Teď už jste stoprocentně fit?

Nechci to rozebírat, už je to půl roku, dostala jsem se z toho a vrátila se na úroveň, kde jsem byla vloni. Dokonce když jsem teď šla před mítinkem v Birminghamu těžký trénink s rychlou třístovkou, trenérka hlásila, že už mi začíná věřit. Tak jsem si říkala, že to sice brzo, ale aspoň, že tak. (úsměv)

Původně jste váhala, jestli vůbec halovou sezónu absolvujete. Kdy jste se rozhodla?

Po mítinku v Moskvě jsem si řekla, že ten čas už docela jde. Cítím se rychlejší, shodila jsem asi šest kilo, co přebývalo na začátku přípravy…

Připadá vám to už dávno, když jste vloni v Paříži získala zlato?

Připadá. Byla jsem v jiné formě a pozici, ale myslím, že jsem natolik zkušená, že si dokážu formu naplánovat, abych šla od nejhorších časů k těm nejlepším. Zatím to tak vypadá, vloni jsem touhle dobou běžela 52,20, což není tak daleko od současných 52,44. A na Evropě jsem to ještě zmáčkla, tak doufám, že se mi v Istanbulu povede něco podobného.

Co je pro vás reálným cílem v Istanbulu? Finále?

Tam bych určitě chtěla. Sanya Richardsová prý už halovou sezónu ukončila, tak doufám, že se třeba i ostatní vypráskaly. Uvidíme, co poběží Jamajčanka Hallová, která běžela rychlou třístovku, ale hala je otevřená, dost záleží i na dráze, kterou dostanete.

Po víkendovém mistrovství republiky, kde vás čeká 60 a 200 metrů, už budete ladit na Istanbul?

Právě, že mě asi ještě jeden těžký trénink čeká. Jitka Bartoničková prý po něm půl hodiny jen ležela a nemohla se zvednout, až pak musela rychle odběhnout… Docela se toho bojím, asi to bude bolet. Už po tom tréninku před Birminghamem mi Jitka musela sundávat tretry, tak si dokážete představit, jak to asi vypadalo.

Před dvěma lety jste získaly se štafetou po diskvalifikaci Jamajčanek bronz na halovém mistrovství světa, letos jste myšlenky na její složení neměly?

Původně ano, byly jsme připraveny, ale Zuzka Hejnová ji v hale jít nechtěla. Tak jsme to chtěly zkusit i s Lenkou Masnou, ale když se Zuzka Bergrová zranila, bylo jasné, že potřebný čas nezaběhneme.

Směrem k letnímu mistrovství Evropy v Helsinkách s ní také nepočítáte?

Tam si myslím, že určitě ne. Já i Zuzka Hejnová chceme jít individuální starty a ještě se štafetou by toho bylo před olympiádou už moc.

Reklama