Hlavní obsah

Tyčkařka Isinbajevová zlepšila světový rekord v hale na 501 cm

STOCKHOLM

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová skočila na mítinku ve Stockholmu halový světový rekord 501 cm. Vlastní dosavadní maximum staré tři roky ve čtvrtek překonala o centimetr.

Foto: Michaela Říhová

Jelena Isinbajevová

Článek

Devětadvacetiletá Isinbajevová vytvořila už osmadvacátý světový rekord v kariéře, ale čekala na něj dva a půl roku. V srpnu 2009 skočila pod širým nebem v Curychu absolutní maximum 506 cm.

Pak přišel krach dvojnásobné olympijské vítězky na světovém šampionátu v Berlíně, který odstartoval její trápení a vedl k tomu, že si dala roční pauzu od atletiky. Loni v lednu se k závodění vrátila, ale už nebyla tak suverénní jako dřív a pětimetrovou hranici od té doby nepřekonala.

Před necelým rokem se pak rozhodla obnovit spolupráci se svým prvním koučem Jevgenijem Trofimovem a dala sbohem Ukrajinci Vitaliji Petrovovi, někdejšímu trenérovi legendárního Sergeje Bubky.

"Musím hrozně moc poděkovat svému trenérovi a taky fanouškům," uvedla ve Stockholmu Isinbajevová, která skočila o 29 centimetrů víc než druhá Britka Holly Bleasdaleová a třetí Kubánka Yarisley Silvaová.

Reklama