Hlavní obsah

Kvůli Aténám odložil mladý výškař i maturitu

PRAHA

Ve svých 19 letech je vítkovický výškař Jaroslav Bába obrovským příslibem české atletiky. Letos donutil svými výsledky světovou špičku, aby se naučila vyslovovat jeho jméno. Na MS v hale i pod širým nebem postoupil do finále a získal titul juniorského mistra Evropy.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jaroslav Bába na ostravské Zlaté tretře.

Článek

"Ze sportovního hlediska to byl velmi dobrý rok. Splnilo se mi skoro všechno, co jsem chtěl," říká svěřenec trenéra Aleše Dudy. Nad dotazem, co mu chybělo k absolutní spokojenosti, se jen pousměje. "Na vrcholných závodech sezóny jsem měl trošku vyšší ambice. Třeba na mistrovství světa v Paříži. Chtěl jsem aspoň do užší osmičky, ale skončil jsem jedenáctý," vrací se k srpnovému šampionátu.

V sobotu byl v Praze vyhlášen nejlepším juniorem roku, s čímž tak trochu počítal. V absolutním pořadí skončil pátý. "To mě potěšilo," přiznal Bába, který má osobní rekord 232 cm. Po náročné sezóně si dal čtrnáctidenní volno a pak odjel na týden do lázní v Piešťanech. "Tam jsem si odpočinul, zregeneroval se a mohl jsem zase skočit do tréninku," vrací se o pár týdnů zpátky.

Limit už má v kapse

Už má za sebou dvě soustředění, z toho jedno s juniorskou reprezentací. "V kolektivu mě to donutilo něco dělat, sám bych se asi tolik nepřinutil," tvrdí výškař, který v závěru roku plánuje další tréninkový pobyt na Kanárských ostrovech. Bude ladit formu na halovou sezónu, ale veškeré úsilí směřuje k olympijským hrám v Aténách.

"To je pro mě absolutní vrchol, na olympiádě jsem nikdy nebyl," říká. "Zatím je to pro mě něco výjimečného, ale třeba pak poznám, že je to úplně normální závod jako každý jiný," zamýšlí se. "Nic to ale nemění na tom, že bych se v Aténách chtěl ukázat v co nejlepším světle," říká Bába, jenž má z letoška skočen olympijský A-limit 230 cm.

"Příští rok mi stačí to potvrdit béčkem, což je 227 centimetrů. Tedy pokud nebude moc lidí, kteří by mě přeskočili. Ale já rozhodně na těch 227 skončit nechci," podotýká. Olympiádě podřizuje všechno, proto musela jit stranou i škola. Jako student sportovního gymnázia v Ostravě měl příští rok maturovat, jenže se to odkládá. "Nechal jsem si čtvrtý ročník rozložit do dvou let. Jsem pořád pryč, musím trénovat a kdybych se do toho měl učit na maturitu, byl by to šílený stres. Asi bych se z toho zbláznil."

Reklama