Hlavní obsah

Kašpárková doufá, že jí Atény znovu ukážou přívětivou tvář

PRAHA

Před šesti lety Šárka Kašpárková doskočila v Aténách k titulu mistryně světa. Věří, že tohle město je jí nakloněno. Cítí se v něm báječně podobně jako jinde v Řecku, kam se vždycky těšila na soustředění nebo na závody.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Šárka Kašpárková

Článek

"Řekové jsou příjemní lidé," roztaje a říká, že má v téhle zemi hodně přátel, a to nejen mezi atlety. A dvaatřicetiletá atletka doufá, že na Atény bude v dobrém vzpomínat také po olympiádě, kterou si zvolila za poslední velký závod v kariéře. Ale co když jí bůh pod Olympem bude přát tolik, že ji po letech opět vytáhne do nejvyššího patra trojskokanského nebe?

"Nechala jsem si jen desetinu procenta rezervu, že bych potom skákala dál," je pevně rozhodnutá se sbalit. Prodloužit atletický život jí může prý jen olympijská medaile nebo výkony kolem 14,50 metru, které by sázela na požádání. "Pak bych si ještě rok přidala," zdá se, že má rodačka z Karviné všechno do detailu promyšleno. "Ale musela bych být také zdravá," hned si dává však podmínku.

Možná snila máma už dvaapůleté Terezky, že se jí povede návrat na sportovní prkna jako minulý týden lyžařce Kateřině Neumannové, jež hned při prvním startu po tom, co před pěti a půl měsícem přivedla na svět Lucinku, zatočila se všemi soupeřkami ve Světovém poháru. Anebo velký comeback se povedl přímo Šárčině letité protivnici z Ruska Taťáně Lebeděvové. Ta v srpnu, když její dcerce byl rok, na mistrovství světa v Paříži pozlatila svůj návrat mezi elitu skokem za 15 metrů.

Soustředění na Kanárských ostrovech i s rodinou

"Mluvila jsem s ní a říkala mi, že holčičku jí vždycky dlouhou dobu hlídá babička. Takhle bych to dělat nechtěla," Šárka nezakrývá, že o péči o děcko má jiné představy. Kde to jen jde, berou ho s tátou, trenérem a životním partnerem Michalem Pogánym s sebou. A tak celá rodina mířila ještě před Vánoci na Kanárské ostrovy, protože máma právě tam se vydala hledat grunt před zimní halovou sezónou. "Když jedeme autem, tak už hezky zpívá. Jde jí Skákal pes přes oves anebo Kočka leze dírou... A taky pěkně říká básničky," je pyšná maminka a nezdá se, že by ji po narození děvčátka trápilo dlouhé čekání na pronikavý úspěch.

"Kdyby mě nezlobily achilovka a záda, mohla jsem být na tom lépe," zapátrá majitelka bronzu z olympijských her v Atlantě po příčině, proč její cesta zpět na výsluní je dost klikatá. "Ještě v pětatřiceti se pohybuje hodně sportovců ve světové špičce," odmítá, že by patřila do starého železa, a doufá, že v Aténách prožije takovou rozlučku s atletikou, na kterou se nezapomíná.

Reklama