Hlavní obsah

Světový rekordman po pádu na finanční dno bojoval o život: Mám noční můry

Jako jediný skokan do výšky v historii získal medaili na třech olympiádách za sebou, býval světovým rekordmanem a ve sbírce má také zlato z mistrovství světa. Kromě sportovní slávy však švédský rebel Patrik Sjöberg proslul také různými skandály a turbulentním soukromým životem. Hvězda přelomu osmdesátých a devadesátých let se nedávno dostala na finanční dno a před pár dny dokonce i do vážných zdravotních problémů.

Foto: Instagram Patrika Sjöberga

Legendární atlet Patrik Sjöberg.

Článek

Když loni na jaře vypukla naplno koronavirová pandemie a s ní i velké ekonomické problémy v různých oblastech lidské činnosti, přiznával Sjöberg, že se dostal do tak závažné ekonomické svízele, že neměl ani na nájem.

„Jsem zvědavý, co budou dělat. Vyhodí nás všechny, kteří nemají na nájem, na ulici? Teď není žádná práce. Nemám žádný příjem a docela velké náklady. Měl bych platit nájem, splátky a složenky. Ale nemůžu," stěžoval si před rokem v rozhovoru pro Göteborgspodden na to, jak mu pandemie překazila jeho byznys s přednáškovou činností a televizní produkcí.

O necelý rok později však přišly ještě mnohem vážnější trable. 56letý rodák z Göteborgu byl převezen do nemocnice, kde se pral s oboustranným zápalem plic. Jeho hospitalizaci tehdy potvrdila listu Expressen dcera slavného atleta Isabelle, která zároveň poprosila, zda by mohla média nechat rodinu v kritické chvíli v klidu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Patrik Sjöberg (@242patrik)

Těžké období se ale, zdá se, nachýlilo k dobrému konci. Sjöberg se po dvou týdnech v umělém spánku probudil, záhy nemocnici opustil a sám se svým fanoušků ozval.

„Sakra, je to pořádně těžké, když moje tělo nedělá to, co chci. Když mě z nemocnice propustili, bylo skvělé, že jsem zase mohl být doma. Mám ale stále problémy s pohybem a jemná motorika není taková jako dřív," rozepsal se v dlouhé výpovědi na Instagramu.

„Shodil jsem 15 kilo. Paměť si se mnou zahrává, začínám mít flešbeky ze snů, které jsem měl během dlouhého spánku. Je to celé vyšinuté, noční můry si mozek uložil do paměti, a teď často váhám, jestli jsem snil, nebo jsem ty věci zažil," uvedl mimo jiné jeden z následků boje s nemocí.

Reklama

Související témata: