Hlavní obsah

Ruského překážkáře Šubenkova zbavili podezření z dopingu

Monte Carlo

Bývalý mistr světa a Evropy v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov byl zbaven podezření z dopingu. Podle Jednotky pro bezúhonnost atletiky se ukázalo, že za pozitivní test třicetiletého ruského závodníka na diuretikum mohl lék, který užíval jeho tříměsíční syn. Případ označila za zcela mimořádný.

Foto: Sport.cz

Rusko se kvůli dopingu rostalo do vážných problémů (ilustrační foto) Bývalý mistr světa a Evropy v běhu na 110 metrů překážek Sergej Šubenkov byl ovšem zbaven podezření z dopingu.

Článek

Mimosoutěžní kontrola loni v prosinci u Šubenkova odhalila malé množství acetazolamidu. Diuretika mohou maskovat užívání jiných zakázaných látek. Atlet od začátku tvrdil, že nedovolené prostředky nikdy nebral a nepodváděl. Při vyšetřování se podle Jednotky pro bezúhonnost atletiky zjistilo, že šlo o neúmyslné požití zbytku léků rodinného příslušníka.

"Malé děti nedokážou pilulky spolknout, tak se jim musí nějak upravit. To vedlo k tomu, že v kuchyni byly drobné, téměř neviditelné částice prášku, které způsobily pozitivní test," uvedl Šubenkov na sociální síti. "Naštěstí to dobře dopadlo."

Šubenkov, který získal titul mistra světa v roce 2015, tak může být nominován na olympijské hry. V Tokiu se smí představit maximálně deset ruských atletů pod neutrální vlajkou, protože ruská atletika je kvůli systematickému dopingu už od roku 2015 v trestu.

Reklama