Hlavní obsah

Královna sprintu Jonesová se vrací

NEW YORK

Americká sprinterka Marion Jonesová se vrací. V pátek se představí na halovém mítinku v New Yorku, po roční mateřské dovolené si zaběhne šedesátku. Trojnásobná olympijská šampiónka přivedla loni v červnu na svět syna Tima, jehož otcem je světový rekordman v nejkratším sprintu Tim Montgomery. Vrátí se Marion stylově - jako Kateřina Neumannová?

Foto: PRÁVO

Marion Jonesová

Článek

Její návrat bude pozorně a s napětím sledovat celý atletický svět. Jonesová je přesvědčena, že se už směle může rovnat s ostatními. To rozhodnutí v ní uzrálo před dvěma měsíci. Je hladová po soupeření, o tom svědčí i fakt, že se přihlásila i na mítink v Birminghamu. Tam bude 20. února závodit znovu na šedesátce a také ve skoku do dálky. Přitom Jonesová v hale nezávodila dlouhých šest let.

"Řekla jsem: Dane, potřebuji závodit," zmínila Američanka svého nového kouče Dana Pfaffa, jehož vyměnila za kontroverzního kanadského kouče Charlieho Francise. Naposledy běžela na Světovém poháru v roce 2002 v Madridu, kde vyhrála závod na 100 metrů. "Chybí mi předstartovní napětí," řekla Jonesová. "Scházejí mi aplaudující diváci, když odcházím ze stadionu. Hlad po závodění je definitivně zpátky," radovala se.

Famózní sprinterka chce otestovat formu a zjistit, kde má nedostatky. "Pracovala jsem na zlepšení startů a chci vědět, jestli je to lepší," vysvětlila Jonesová, která drží na šedesátce spolu s Gail Deversovou národní rekord 6,95 sekundy. "Závěr závodu mám silný, musím ještě pracovat na úvodu," prohlásila. Jejím cílem jsou olympijské hry v Aténách, kde bude stejně jako v Sydney skákat do dálky. Už ale nehodlá předem vyhlašovat, že chce pět zlatých medailí.

Jonesová v letošním roce vypovídala u soudu v případu nově zjistitelného anabolického steroidu tetrahydrogestrinonu (THG), který pochází z laboratoře BALCO v Kalifornii, jíž měla být klientkou. "Nikdy jsem nic takového ani nic podobného nebrala," dušovala se. "Nikdo nic takového ani neřekl. Byla jsem a stále jsem pro čistý sport. Ani jsem nikdy nepoužívala produkty této společnosti," dodala.

Reklama