Hlavní obsah

Atlety čeká poslední zvonění před Budapeští

PRAHA

Atlety nebudou lákat na víkendovém 30. halovém mistrovství republiky v Praze jen tituly, ale také poslední šance vetřít se do výpravy pro světový šampionát, jehož hostitelem se po patnácti letech stane Budapešť.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Šebrle se na domácím halovém šampionátu objeví v pěti individuálních disciplínách.

Článek

Zatím si řeklo o reprezentační dresy sedm závodníků v čele s Romanem Šebrlem, který se vydá do maďarské metropole v roli obhájce bronzové medaile z Birminghamu a letošním nejlepším světovým výkonem ze sedmiboje v Tallinu (6350 bodů) se opět zařadí mezi největší favority soutěže.

"Nemohu myslet níž než na vítězství. Pojedu se porvat do Budapešti o zlato," nechal se slyšet Šebrle před blížícím se MS, jež se koná od 5. do 7. března. Spolu s ním splnili předepsaná kritéria pro mezinárodní vrchol zimní sezóny výškaři Jaroslav Bába a Tomáš Janků, tyčkaři Adam Ptáček a Kateřina Baďurová i středotraťaři Michal Šneberger s Andreou Šuldesovou.

Kandidátů se rýsuje více

S nadějemi, že si na poslední chvíli vybojují letenky do Budapešti, se v hale Otakara Jandery představí především atleti, kteří už útočili na požadované limity, ale zatím neuspěli. Platí to především o překážkářce Lucii Martincové, jíž dělí od limitu dvě setiny sekundy, na dostřel je také čtvrtkař Karel Bláha, jenž musí k zdolání účastnické mety zaběhnout čas lepší o 0,31 s.

Martina Darmovzalová zase potřebuje k letošnímu maximu 657 cm v dálce přidat ještě 3 cm. Nakonec by však mohla startovat na MS v trojskoku, v němž by ji mohl vyprovokovat k požadovanému výkonu (14,00 m) souboj se Šárkou Kašpárkovou, která se rovněž ještě nesmířila s absencí na šampionátu v Maďarsku.

"Limity pro Budapešť ještě pár atletů splní," věří šéftrenér reprezentace Václav Fišer a sype z rukávu další tipy jako mladou talentovanou dálkařku Denisu Ščerbovou a její domácí soupeřku Lucii Komrskovou, mezi kandidátky na nominaci řadí také trojici skokanek do výšky Zuzana Hlavoňová, Iva Straková a Barbora Laláková, hůl neláme ani nad sprinterem Jiřím Vojtíkem.

Šéftrenér na druhé straně však nedoufá, že se strhne s majiteli nových limitů lavina. "Výprava na mistrovství světa bude mít řádově kolem deseti závodníků," předpokládá. Ujišťuje také, že vrchol domácí halové sezóny se odehraje s celou českou špičkou. Pardon pro start v zahraničí o nadcházejícím víkendu nikdo od atletického svazu nedostal. "Všichni mají za povinnost závodit na mistrovství republiky," zdůraznil Fišer.

Ve výšce je ve hře i Ton

Pod střechou haly v pražské Stromovce by mohlo dojít také k jedné nominační zápletce. Kartami je zřejmě schopen zamíchat výškař Svatoslav Ton vracející se po operaci kolene a mající na kontě zatím 225 cm. Když skočí limit 228 cm a porazí přitom Tomáše Janků, pojede s Bábou do Budapešti on, protože každá země může jednu disciplínu obeslat jen dvěma závodníky. "Jenže Janků se na soutěžích, kdy o něco jde, dokáže vytáhnout," předvídá napínavý souboj Fišer.

Domácí šampionáty se odehrávají také ve znamení prestižních duelů vícebojařů Romana Šebrleho a Tomáše Dvořáka. Ani tentokrát by to nemělo být jinak. Zatímco prvně jmenovaný bude v individuálních disciplínách (je přihlášen do pěti) testovat výkonnost před cestou na MS, jeho rival si nevybojoval účast a bude se loučit s halovou zimou na šedesátce překážek, v dálce a v kouli.

Konečný nominační verdikt pro budapešťské halové mistrovství světa padne hned v pondělí po bojích o tuzemské tituly, protože o den později musí Český atletický svaz zaslat jmenovité přihlášky do dějiště šampionátu.

Reklama