Hlavní obsah

Šneberger zůstává u patnáctistovky

PRAHA

Hned dva limity pro březnové halové mistrovství světa splnil atlet Michal Šneberger. Kromě své oblíbené patnáctistovky by mohl v Maďarsku startovat i na distanci dlouhé 800 metrů. "Poběžím ale delší trať," je rozhodnut.

Článek

Důvody jsou zřejmé. "Finále na půlce běží šest lidí, zatímco na patnáctistovce devět. Takže je větší šance se do něj dostat, to jsou snadné počty," vysvětluje. Tím však rozptyl distancí, které pětadvacetiletý atlet běhá nekončí. Na víkendovém halovém mistrovství republiky ve Stromovce si v sobotu vyzkouší závod na tři kilometry.

"Naposledy jsem je běžel snad někdy v dorostu. Nedávám si velké cíle, jen chci potrápit kluky," usmívá se Šneberger, jehož největšími soupeři by měli být mladý Kriesinger, Pokorný a Gerych.

Trojka jako test

Tříkilometrová trať bude Šnebergrovi sloužit jako test. "Už několik let se s trenérem bavíme o tom, jak rychle bych dokázal trojku zaběhnout. On tvrdí, že pod osm minut bych ji měl zaběhnout, já si na to zase tak moc nevěřím. Mám z toho trochu strach, je to 16 kol a vůbec to neutíká," tvrdí.

S trenérem Vedrou letos trochu pozměnili způsob přípravy. Zůstali v českých podmínkách a místo objemu se soustředili více na rychlost. Vstup do zimní sezóny mu vyšel excelentně. Na mítinku ve Stuttgartu splnil limit pro HMS a časem 3:38,98 zároveň překonal patnáct let starý český rekord Kunčického.

K úplné spokojenosti tak svěřenci Josefa Vedry chybí jen alespoň mírnější olympijský B-limit. Od něj ho zatím dělí 98 setin. O splnění se pokoušel o víkendu v Karlsruhe, ale nasazené tempo nevydržel. "Rád bych ho zaběhl na Zlaté tretře, což bude můj první větší start pod otevřeným nebem," vzhlíží k červnovému ostravskému mítinku.

Do Budapešti si jede pro finále

Šneberger o sobě dal poprvé výrazněji vědět na halovém mistrovství Evropy 2002 ve Vídni, v loňském roce se v těžké konkurenci pařížského světového šampionátu probil do semifinále, v němž se utkal i s legendárním mílařem El Guerroujem. V Budapešti by měla být konkurence o něco mírnější, chybět pravděpodobně bude kromě Maročana i Francouz Baala. V halových tabulkách řadí Šnebergra čas ze Stuttgartu na deváté místo na světě.

"Cílem bude postup do finále. V něm už je to pak otevřené, dá se bojovat třeba i o třetí místo," zasní se atlet pražské Dukly. Na loňském halovém mistrovství světa však jeho cesta skončila už v rozběhu. "Myslím, že už jsem schopný si to sám odtáhnout na čas kolem 3:40, což by na postup mělo stačit," domnívá se sedminásobný mistr republiky.

Reklama