Hlavní obsah

Hlavoňová si vyskákala halové MS i olympiádu

Výškařka Zuzana Hlavoňová překonala na čtvrtečním mítinku Brněnská laťka 195 centimetrů a zajistila si tak účast na halovém MS v Budapešti i letní olympiádě v Aténách. Hlavoňovou výkon, který je o dva centimetry lepší než limity, překvapil. "Nechápu to, necítila jsem se vůbec dobře. Absolutně jsem to nečekala," rozplývala se šťastná atletka.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Výškařka Zuzana Hlavoňová se v Brně přehoupla přes 195 centimetrů.

Článek

Hlavoňové se v soutěži dařilo skvěle, opravovala jen na výšce 187 cm. "Někdy mám pocit, že mám formu, ale dneska jsem nic takového necítila," svěřila se. Postupné výšky 193 a 195 centimetrů pak zvládla napoprvé. Na 198 cm už nebyla koncentrovaná.

Tři piva na úspěch

Po soutěži, která předcházela hlavnímu závodu mužů, Hlavoňová stihla zajet domů, ovšem nikoliv za dvou a půlletým synem Ondřejem, ale převléknout se. "Manžel je s klukem už v hospodě, asi slaví," smála se v Brně žijící výškařka, jejíž osobní rekord je 200 cm. Celý listopad ale kvůli nemoci a zraněním netrénovala. "Proto mi nejde do hlavy, že mi to tak skákalo," divila se.

Úspěch zapije svým oblíbeným pivem. "Normálně si po závodě dávám jedno, tentokrát na oslavu zřejmě zvládnu tři," tušila. Do halového MS už ji čeká jen víkendové mistrovství republiky. Po splnění limitu z ní vyzařovala spokojenost spojená s úlevou. "Nejvíce si cením toho, že budu mít po zbytek mé poslední sezóny klid a pohodu. Nemusím se nervovat, zda a kdy splním limit," vykládala.

Kdo už má limit v kapse

Účast na HMS si již dříve vybojovali sedmibojař Roman Šebrle, výškaři Jaroslav Bába a Tomáš Janků, tyčkaři Adam Ptáček a Kateřina Baďurová, mílař Michal Šneberger a běžkyně Andrea Šuldesová.

Na olympijských hrách zatím mají jistou účast chodec Miloš Holuša, Bába, T. Janků, Ptáček, Baďurová, maratonkyně Petra Kamínková a dálkařka Martina Darmovzalová.

Mužům kraloval Ton

Mezi muži triumfoval poprvé v historii český výškař Svatoslav Ton výkonem 225 centimetrů. Stejnou výšku překonali i druhý v pořadí Američan Terance Woods a třetí Brit Ben Challenger, další český atlet Tomáš Janků obsadil výkonem 219 centimetrů páté místo.

Na poslední chvíli se kvůli únavě odhlásil pořadatelům nejlepší současný český výškař Jaroslav Bába. Další z horkých favoritů Švéd Steffan Strand se trápil už na výšce 215 cm, kterou zdolal až na třetí pokus. Následnou výšku 219 cm Strand vynechal a jeho další boj na 222 cm ztroskotal.

Všichni tři nejlepší překonali 225 cm na druhý pokus. O Tonově vítězství rozhodlo, že jako jediný zdolal hned na první pokus 222 cm a jeho oba soupeři Woods a Challenger tuto výšku vynechali.

Brněnská laťka
Ženy
1. Hlavoňová (ČR)195 cm
2. Lázničková (SR)190
3. Laláková (ČR)190
4. Janků (ČR)187
5. Straková (ČR)187
6. Moravcová (ČR)180
Muži
1. Ton (ČR)225
2. Woods (USA)225
3. Challenger (Brit.)225
4. Boros (Maď.)222
5. T. Janků (ČR)219

Reklama