Hlavní obsah

Na halové MS jedenáctka atletů

PRAHA

Výkonný výbor atletického svazu nerozšířil nominaci na halové mistrovství světa v Budapěšti a do maďarské metropole tak odcestuje jedenáct sportovců, kteří splnili limity pro účast na šampionátu. Do bojů zasáhne pouze pět mužů a šest žen, včetně Romana Šebrleho, jenž měl účast jistou díky svému vedoucímu postavení v loňských desetibojařských tabulkách.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Výškař Jaroslav Bába bude na HMS v Budapešti útočit na medaili.

Článek

Obhájce bronzové medaile bude také největší nadějí české výpravy, neboť vede i letošní halové tabulky v sedmiboji po vítězství na prestižním mítinku v Tallinnu (6350 bodů). Vloni byl stejně jako později na otevřeném šampionátu v Paříži jediným medailistou v desetičlenné výpravě, jež přivezla z desátého HMS v Birminghamu druhý nejhorší výsledek v historii.

Vedle Šebrleho pojede s medailovými ambicemi na HMS i výškař Jaroslav Bába, druhý muž aktuálních světových tabulek, třebaže se mu hrubě nevydařil nedělní mistrovský závod. S 215 centimetry předvedl nejslabší výkon v sezóně.

K medailovému umístění má papírově blízko i Bábova sedmnáctiletá přítelkyně Denisa Ščerbová, jíž po nedělním výkonu 661 cm patří deváté místo na světě. Před nejmladší členkou českého týmu jsou ale čtyři Rusky, z nichž na šampionát mohou jet jen dvě, a Američanka Marion Jonesová, která v Budapešti startovat nebude.

Maminky se vracejí

Pojede i ostřílené trio maminek, z nichž nejdelší pauzu od velké soutěže ukončí Zuzana Hlavoňová, naposledy účastnice olympiády. Nejstarší členka výpravy, v květnu třiatřicetiletá Šárka Kašpárková, po Sydney vypadla vloni v kvalifikaci na MS v Paříži, poslední reprezentační start Andrey Šuldesové se datuje k rozběhu na halovém MS 2001 v Lisabonu.

Šuldesová stejně jako Michal Šneberger si mohou vybírat ze dvou tratí, na nichž splnili limity. V případě běžce Dukly Praha ale není pochyb o tom, že dá před osmistovkou přednost své speciální trati 1500 metrů, na níž letos pokořil letitý český rekord (3:38,98).

Šuldesová se po domácím šampionátu přikláněla rovněž ke startu na patnáctistovce než na dvojnásobné trati. Pokus o double rezolutně vyloučila po zkušenosti z roku 1999 v Maebaši, kde po šestém místě na 1500 metrů trojku nedokončila.

Nominace pro HMS v Budapešti (5. - 7. března)
Muži
Michal Šneberger (800 a 1500 m), Jaroslav Bába, Tomáš Janků (oba výška), Adam Ptáček (tyč), Roman Šebrle (sedmiboj)
Ženy
Andrea Šuldesová (1500 a 3000 m), Lucie Martincová (60 m př.), Zuzana Hlavoňová (výška), Kateřina Baďurová (tyč), Denisa Ščerbová (dálka), Šárka Kašpárková (trojskok)

Reklama