Hlavní obsah

Chambers potrestán dvouletým distancem za THG

LONDÝN

Prvním atletem, který byl potrestán za užití anabolického steroidu tetrahydrogestrinonu (THG), je britský sprinter Dwain Chambers. Mistr Evropy v běhu na 100 m v úterý od britského svazu dostal dvouletý zákaz činnosti, navíc se už nikdy coby sportovec nepodívá na olympijské hry.

Článek

Proti verdiktu se Chambers může odvolat do 60 dnů k Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne. Do kauzy ještě může zasáhnout i mezinárodní atletická federace IAAF, která sprinterovi loni na neurčito zastavila závodní činnost.

Evropský rekordman neprošel dopingovou kontrolou loni 1. srpna během soustředění v německém Saarbrückenu, kde se připravoval na mistrovství světa v Paříži. Ve finále pak obsadil čtvrté místo, ale vzápětí v říjnu vyšlo najevo, že měl dříve pozitivní test. Začátkem listopadu potvrdil jeho výsledek i analýza B vzorku. Právě od listopadu se bude jeho trest počítat.

Cena za čistý sport

"Britský svaz je pyšný na to, že vybudoval komplexní program mimosoutěžních testů. Děláme tak maximum pro to, abychom chránili atlety, kteří nepodvádí," komentoval Chambersovo potrestání podle agentury Reuters šéf britské atletiky David Moorcroft. "Uvědomujeme si, že to může přinést nepříjemná zjištění, která na veřejnosti mohou sportu ublížit, ale je to cena za to, že sport zůstane čistý. Dwaina je mi hrozně líto, ale byl to správný verdikt," dodal bývalý běžec.

Aféra kolem THG vypukla loni v létě po razii v kalifornské laboratoři BALCO, kde byla nejspíš látka vyvinuta. Vědci v Los Angeles díky pomoci nejmenovaného atletického trenéra vyvinuli okamžitě metodu, která umožnila sportovce na THG testovat. Řada sportovních federací se pak rozhodla přezkoumat i starší vzorky. Vedle Chamberse uvízli v síti také čtyři američtí atleti: koulař Kevin Toth, kladivář John McEwen, kladivářka Melissa Priceová a mílařka Regina Jacobsová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články