Hlavní obsah

Atleti mohou napravit Birmingham

PRAHA

Takovou bídu jako loni v Birminghamu čeští atleti předtím nezažili. Jediná bronzová medaile Romana Šebrleho znamenala jejich nejhorší bilanci na halových mistrovstvích světa. V Budapešti mají od pátku do neděle příležitost reputaci napravit.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Vedle desetibojaře Šebrleho bude českým želízkem v medailovém ohni i výškař Jaroslav Bába.

Článek

"Letos může být výprava úspěšnější," doufá šéftrenér Václav Fišer, že se reprezentace bude letos vracet domů v lepší náladě, kterou moc nevylepšily ani páté místo Tomáše Dvořáka v sedmiboji, šesté Tomáše Janků a deváté Jaroslava Báby ve výšce, než loni.

Může napodobit Lisabon

Nic se nezmění na tom, že trumfem jedenáctičlenného týmu bude stejně jako před rokem Roman Šebrle v sedmiboji. V Birminghamu utrhl pro české barvy alespoň jeden drahý kov, ale počítalo se, že bude cennější.

"Jenže jsem předtím dostal chřipku jako prase. Čtyři dny jsem měl vysoké horečky," připomněl trable, které mu zabránily, aby se vyšplhal výš. "Tentokrát jsem se proti chřipce nechal očkovat," pochvaluje si vlastní prozřetelnost, která se nakonec může ukázat jako důležitý tah v boji o druhý světový titul z haly, když první si přivezl před třemi lety z portugalského Lisabonu.

Cestu za ním může mít devětadvacetiletý rodák z Lanškrouna a světový rekordman v desetiboji schůdnější, protože mu vyklidil pole jeho loňský přemožitel jak z Birminghamu, tak z letního mistrovství světa v Paříži Američan Tom Pappas. Koncem ledna totiž absolvoval operaci ramene a nerad by riskoval před olympiádou v Aténách.

"Asi bych závod v Budapešti zvládl, ale nestojí mi za propadák v případě, že by moje rameno nevydrželo," poznamenal ke své budapešťské absenci Pappas.

Soutěž bývá loterií

"Dva lidi máme na medaile," soudí reprezentační kouč. Kromě Šebrleho myslí také na Jaroslava Bábu, jenž od loňska přidal ke své výkonnosti další dva centimetry. "Ale výška bývá loterie," ví, že k úspěchu v této disciplíně potřebuje závodník i trochu štěstí.

"Nejdřív se musím dostat do finále," drží se při zemi devatenáctiletý mladík Bába, vědom si toho, že na straně většiny soupeřů jsou bohatší zkušenosti. Když už se protáhne do měření sil o medaili, tak... "Budu o ni bojovat," je odhodlaný vítkovický svěřenec Aleše Dudy, jenž se stal v minulém roce juniorským mistrem Evropy.

Od roku 1999, kdy Mezinárodní atletická federace zatrhla na světových halových šampionátech 'masovou' účast tím, že značně přitvrdila vstupní limity, zeštíhlely také české výpravy. Do Maebaši ve zmíněném roce se nominovalo už jen deset atletů, zatímco dva roky předtím ještě při mírnějších kritériích startovalo v Paříži osmnáct reprezentantů.

Větší počet závodníků nemusí přinést i více úspěchů, protože získali jen dvě medaile (zlato Změlík, bronz Fuchsová), zatímco méněčlenný tým se vrátil z Japonska s dvakrát těžším nákladem drahých kovů (zlato Formanová, stříbro Hlavoňová, bronz Šebrle a Kašpárková).

Budou usilovat o finále

"Kdyby v Budapešti sáhl po medaili ještě někdo jiný, šlo by o náhodu," nečeká od dalších devíti členů výpravy Fišer zázraky. Každý z nich však půjde do kvalifikačních sít s nadějemi prokousat se mezi finálovou elitu.

Jediný běžec v národním dresu ve výpravě Michal Šneberger se však nehodlá smířit s papírovými předpoklady, podle nichž je v sezóně na 1500 m devátým nejrychlejším běžcem, a připustil, že by rád promluvil i do soupeření o medaili. Půlku jako alternativní disciplínu zavrhne. "Protože na ní jde do finále jen šest lidí a na patnáctce postoupí devět," uvažuje racionálně.

Své tabulkové postavení nehodlá brát na vědomí ani Tomáš Janků při svém třetím účinkování na halovém MS. "Zase se budu prát. Když budu chtít uspět, musím ze sebe vydat všechno," hodlá se jako vždy na velkém závodě vyhecovat, což mu na předcházejících šampionátech vyneslo šestá místa. Pokud si formu po méně přesvědčivých výkonech v sezóně schoval až na Budapešť tyčkař Adam Ptáček, tak ho finále nemine, v opačném případě by skončil jako loni neslavně v kvalifikaci.

Ze sexteta žen je v budapešťské misi benjamínkem Denisa Ščerbová. V sedmnácti letech je už pozoruhodná její nominace, ale hlavně mnoho slibuje její perspektiva. Zopakuje-li alespoň své únorové maximum 661 cm, mohl by se trenér Duda dočkat o víkendu úspěchu jak od Báby, tak od ní.

Po finále touží také ostřílené atletky - běžkyně Andrea Šuldesová, trojskokanka Šárka Kašpárková, výškařka Zuzana Hlavoňová a mladší tyčkařka Kateřina Baďurová s překážkářkou Lucií Martincovou.

Reklama

Související témata: