Hlavní obsah

Zlato! Nic jiného Šebrle nebere

Miloš Jerie, Michal OsobaPrávo

Žádné skromné cíle, za něž by se v případě neúspěchu mohl schovat, si před šampionátem v Budapešti neklade vícebojař Roman Šebrle. Dva dny před zahájením soutěže hraje všechno pro něj. Zdravotní problémy se omezily jen na lehké potíže s achillovku, forma graduje a největší soupeř do Maďarska vůbec nepřijede.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Roman Šebrle byl před odjezdem na halové MS v Budapešti dobře naladěn.

Článek

Devětadvacetiletý atlet před rokem v Birminghamu skončil na bronzové příčce a byl spokojen. Tentokrát však je situace jiná. "Vloni jsem měl objektivní důvody, necítil jsem se dobře. Letos ale na nic jiného než na vítězství myslet nemůžu," přiznává Šebrle.

Do Maďarska zamíří až dnes na rozdíl od zbytku reprezentace, která s výjimkou Kašpárkové odletěla z Prahy již včera. "Jsem zvyklý do dějiště odjíždět vždy dva dny před začátkem víceboje, nechtěl jsem měnit zaběhnuté zvyky," vysvětluje atlet pražské Dukly, kterého do Budapešti doprovodí manželka Eva, syn Štěpán zůstane v Olomouci u prarodičů.

Na loňském mistrovství světa v Paříži našel svěřenec Dalibora Kupky jediného přemožitele, Američana Pappase. Tomu však v cestě do Budapešti zabránily potíže s ramenem. "Mrzí mě to, radši neměl přijet do Paříže, kde jsem formu neměl. Teď bych se s ním rád utkal a porážku mu vrátil," odmítá Šebrle, že by mu Američanova absence udělala radost.

Je rychlejší a znovu myslí na rekord

Forma stoupá, o tom Šebrleho přesvědčuji vnitřní pocity i objektivní ukazatele. Na včerejším tréninku zaběhl hladkou šedesátku o dvě desetiny rychleji než před Birminghamem. Menší obavy tak světovému rekordmanovi v desetiboji dělá jen pravá achillovka. "Já si ale ani nepamatuju, že by mě před nějakou velkou soutěží nic nebolelo," hořce se usmívá.

Lanškrounský rodák pomýšlí kromě světového halového titulu, který již získal před třemi lety v Lisabonu, i na evropský rekord. "Když jsem si dělal optimistický propočet vyšlo mi číslo těsně pod 6500 body," vypráví. Hodnota evropského rekordu přitom činí 'jen' 6424 bodů.

S tlakem na svoji osobu už si vícebojař zvykl žít, a tak s ním očekávání atletické veřejnosti nic nedělají. "Vrchol sezóny je stejně jindy," naráží na srpnové olympijské hry. Že by ale halovou sezónu kvůli přípravě na Atény vynechal, jej ani nenapadlo. "Vždy, když mi vyšla halová sezóna, dařilo se mi i venku," vysvětluje.

V dobré náladě

Před odletem do Budapešti byl Šebrle dobře naladěn. Na otázku, na jakou vícebojařskou disciplínu se teď těší nejvíc odpověděl s úsměvem: "Asi na sedmiboj." Když měl zas zavzpomínat, jestli byl někdy v pozici jednoho z favoritů v tak mladém věku jako je nyní jeho výškařský kolega Bába, řekl: "To si pamatuju přesně. Bylo mi devatenáct a byl jsem velkým favoritem. A nakonec se mi ty krajské přebory povedlo vyhrát."

O tom, zda se bude v podobně dobré náladě vracet z Budapešti, bude jasno ve neděli po půl šesté večer.

Reklama

Související témata: