Hlavní obsah

Formanová se už těší na závodění

PRAHA

V olympijské sezoně, zdá se, chystá česká běžkyně Ludmila Formanová po letech zdravotních patálií plnohodnotný návrat mezi světovou elitu. Z druhého letošního soustředění v africkém Potschefstroomu se totiž v pátek vrátila opálená, v dobré náladě, plná očekávání a hlavně bez jakýchkoliv potíží.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ludmila Formanová

Článek

Za sebou má kvalitní rychlostní trénink a zjištění, že její loni operovaná záda drží.

"Odběhala jsem všechno, ale ukáže se až na závodech, jak na tom opravdu jsem," řekla po příletu v rozhovoru s ČTK čáslavská půlkařka, bývalá mistryně světa v hale i venku. "Záda drží, vůbec mě nebolí," zaťukala okamžitě dobrou zprávu. Operaci třicetiletá Formanová podstoupila loni v červenci, kdy jí lékaři srovnali o tři centimetry vyhřezlou ploténku, která jí způsobovala nesnesitelnou bolest nohy v oblasti sedacího nervu.

Se zraněními svěřenkyně Jarmily Kratochvílové laborovala s krátkou výjimkou v roce 2002, kdy byla čtvrtá na ME v Mnichově, již od olympijských her v Sydney. Tam vzdala kvůli zranění lýtka, postupně ji trápily kotník, svaly i okostice. Záda se jí ozvala právě po Mnichově. "Po dlouhé době se cítím zdravá, bez problémů. Některé tréninky jsem dokonce odběhala lépe, než jsem čekala," radovala se atletka, jež nebyla v Africe pod přímým dozorem trenérky.

V oblíbeném středisku byla letos podruhé, měsíc tam trávila už v lednu. "Tentokrát to bylo lepší, protože tam nebylo takové vedro jako na začátku roku," vylíčila. První třetinu z třítýdenního pobytu dokonce atletům často pršelo. "Prý to byl nezvykle chladný týden, ale pak bylo čtrnáct dní krásně," hlásila Formanová, která s trenérkou komunikovala telefonem, textovými zprávami i faxy. "Byla se mnou spokojená," usmívala se běžkyně.

Podobně jako v minulosti, tak také letos spojila některé své tréninky s přípravou vícebojaře Tomáše Dvořáka, který je v Africe se skupinou Ludvíka Svobody. "Trochu jsme spolu běhali, ale minule víc. Nechtěla jsem bez Jarmily měnit tréninky," vysvětlila. Společnost jí v Africe dělali také oštěpař Jan Železný či diskař Libor Malina, který se rovněž dnes vrátil domů. "Všichni jsou zdraví a vypadají dobře," prozradila Formanová.

Zatímco tréninkové testy ji čekají v nejbližších dnech, na závodní dráze se původně chtěla ukázat až na konci května. "Ale mám nabídku běžet 14. května v Dauhá a jestli půjde všechno podle plánu, zkusila bych to. Rozhodnu se do konce dubna," nevyloučila změnu plánu. Už má totiž hlad po závodění. "Hlavně po běhání bez bolesti," těšila se. První jejím velkým startem sezony by měla být červnová Zlatá tretra a souboj s Marií Mutolaovou z Mosambiku.

Reklama