Hlavní obsah

Železný se z Afriky vrátil v pohodě, ale bez oštěpů

PRAHA

Po více než třech měsících se z pobytu v Jihoafrické republice vrátil oštěpař Jan Železný. Opálený, bez zdravotních potíží, s dobrou náladou, ale bez oštěpů. "Asi zůstaly při mezipřistání v Londýně, mohly by přistát ve čtvrtek," odhadoval světový rekordman.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Železný

Článek

Mezi ztraceným náčiním byl i jeho oblíbený karbonový oštěp. "Mrzelo by mě to, asi bych si to s nimi musel vyřídit," usmíval se. Ani tato nepříjemná příhoda však Železnému nekalila dobrý pocit z absolvovaného soustředění. "Natrénoval jsem vše, co jsem potřeboval, ale zhodnotit přípravu budu moci až podle závodů, hlavně po olympiádě," vykládal.

Afrika je jeho oblíbenou destinací, trénoval zde i v předchozích letech. Spolu s ním v Potchefstroomu trénovala i skupina trenéra Kupky s vícebojařem Šebrlem, nejvíce času však Železný trávil s diskařem Malinou. "Co jsem si z Afriky přivezl? No, v kufru mám hlavně velký bordel," vyprávěl dobře naladěný Železný.

Nový styl tréninku

"Oproti minulému roku jsem toho natrénoval podstatně víc," srovnával oštěpař, jemuž se v minulých letech nevyhýbaly zdravotní potíže. Z Afriky se však vrátil skoro ve stoprocentní kondici. Proč skoro? "Když nějaký sportovec řekne, že ho nic nebolí, tak buď lže, nebo mu je čtrnáct let," usmíval se Železný. "Ale hlavní je, že mě netrápili ty části těla, s nimiž jsem měl v minulých letech potíže," narážel na trable se zády, ramenem a achillovkami.

Oproti předchozím rokům však jednu zásadní změnu v tréninku učinil: hází spodním obloukem. "Dosáhnu tak stabilnější výkonnosti. V Africe mi sice žádný pokus neulétl, ale A-limit pro olympiádu jsem přehazoval pravidelně," tvrdil atlet pražského Olympu. Ostřejší norma pro start v Aténách činí 81,80 metru.

Kam by až mohl oštěp z jeho ruky letos létat? "To ukáží až závody, ale rád bych zase překonal devadesátku," říkal Železný, jenž naposledy tuto metu překonal na mistrovství světa v Edmontonu v roce 2001.

Jen tři závody

Společně se svým manažer Alfonzem Juckem již vytvořili program závodů do olympijských her. Poprvé se představí 14. května na mítinku v katarském Dohá. "Nikdy jsem tam nebyl, ale těším se. Slyšel jsem, že tam jsou dobré podmínky a výborně se o nás postarají. První závod bude hodně důležitý pro mou psychiku," uvedl Železný.

Další mítink pak trojnásobného olympijského vítěze čeká 8. června v Ostravě. "To je pro mě srdeční záležitost," tvrdil Železný, jenž bude jednou z hlavních hvězd skvěle obsazeného podniku. Poslední akcí, na níž se před olympiádou představí, bude koncem června tradiční mítink v anglickém Gatesheadu. "Je o něj velký zájem na všech akcích, kde se hází oštěpem, ale zvolili jsme raději méně startů," vysvětluje Juck.

Chce zlato kvůli sobě

To všechno ale bude jen příprava na hlavní bod letošní sezóny. Železný má na svém kontě tři zlaté olympijské medaile a jednu stříbrnou. V případě dalšího vítězství se stane historicky nejúspěšnějším atletem. Čtyři zlaté medaile z jedné disciplíny mají jen diskař Oerter a sprinter Lewis.

"Pořád věřím, že jsem schopný vyhrát, ale já chci zlato hlavně kvůli sobě, ne kvůli statistikám," vysvětloval Železný, jenž má na svém kontě i tři tituly mistra světa.

V budoucnu snad funkcionářem MOV

I když Atény pro něj budou takřka jistě posledními hrami, u olympijského hnutí by rád zůstal. Již podal přihlášku do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV). "Budu se moc účastnit volby předsedy a místopředsedů, pořadatelského města olympiády," vypočítával důvody kandidatury.

Železný již jednou členem MOV byl, ale po několika měsících odstoupil, aby se mohl věnovat aktivní činnosti. Znamená jeho opětovná kandidatura konec kariéry? "Já bych teď nerad spekuloval, řeknu to po olympiádě," naznačil své úmysly.

Reklama