Hlavní obsah

Whiteová přijala dvouletý trest za doping

SAN JOSE

Americká sprinterka Kelli Whiteová přijala dvouletý trest za doping a vedle dvou zlatých medailí z mistrovství světa tak přijde i o start na aténské olympiádě. Vítězka běhů na 100 a 200 m z loňského MS v Paříži se podle americké antidopingové agentury vzdala možnosti odvolání a odpyká si nejnižší možný trest, který se ukládá za první provinění.

Foto: ČTK/AP

Kelli Whiteová musí zapomenout na start v Aténách.

Článek

Trest se Whiteové začne počítat od pondělí, navíc byly anulovány všechny její výsledky od 15. prosince 2000. Pařížské zlaté medaile místo ní připadnou krajance Torri Edwardsové za stovku a Anastasii Kapačinské za dvojnásobnou trať. Tato ruská sprinterka si ovšem v současnosti rovněž odpykává dopingový trest za pozitivní nález z letošního halového MS v Budapešti.

Whiteová ale doufá, že se dočká zmírnění dvouletého postihu výměnou za pomoc při očištění sportu od dopingu. "Svým chováním jsem podváděla nejen sebe, ale i svou rodinu, přátele a sport. Hluboce lituji špatných rozhodnutí, která jsem přijala," řekla Whiteová.

Sedmadvacetiletá sprinterka, o jejíž start letos usilovali organizátoři Memoriálu Josefa Odložila, měla vloni v Paříži po finále na 100 metrů pozitivní test na modafinil, který je podobným typem stimulantu jako efedrin. Po triumfu na dvojnásobné trati byl však její vzorek negativní. Nyní sprinterka překvapivě přiznala, že užívala i EPO a do loňského podzimu běžnými testy nezjistitelný steroid THG.

Whiteová se po pařížském mistrovství hájila, že modafinil byl součástí léku, který používá proti narkolepsii, nemoci lidí, kteří upadají do krátkodobých spánků. Jenže modafinil také zlepšuje dýchání.

"Slečna Whiteová udělala chybu, ale obdivuji její odvahu, s níž své omyly přiznala a přijala za ně odpovědnost. Není jednoduché přiznat, že jste něco udělali špatně, a pak čelit následkům," ocenil výkonný ředitel americké antidopigové agentury Terry Madden přístup Whiteové k trestu.

Reklama

Související témata: