Hlavní obsah

Štefko: Vyšlo mi to, lízání ran bude příjemné

PRAHA

Róbert Štefko v neděli vyhrál desátý ročník Pražského mezinárodního maratonu, ze všech závodníků mu chladné počasí v české metropoli vyhovovalo nejvíce. V rozhovoru pro deník Právo pak Štefko prozradil, jak bude po náročném závodě relaxovat, a zhodnotil své šance zúčastnit se v dresu České republiky olympijských her v Aténách.

Článek

Snad všichni se dnes zlobili na počasí. Vám ale vyloženě vyhovovalo, ne? Třetí místo, limit na olympiádu... Jasně, přesně takové podmínky mám rád. Chtěl jsem se co nejdéle držet Keňanů a povedlo se mi to i díky tomu, že tohle počasí není nic pro ně. Běhám krosy v blátě a dešti, to mi také velmi pomohlo. Maratón je v první řadě strašně náročný energeticky. A když je zima, tělo spotřebovává energii pomaleji a zvládne více. Běželo se mi dobře, i když na konci mi už bylo všechno jedno.

Kde se Pražský maratón rozhodoval? Až do 35. kilometru se běželo pohromadě, ale pak se pole začalo trhat. A mně vyšel skvěle také závěr.

Po závodě jste si sotva dokázal rozvázat tkaničky. Jak se budete z toho obrovského vyčerpání dostávat? Tentokrát dobře. Bude to příjemné lízání ran, protože mi závod bezvadně vyšel. Když to na trati nejde, končí člověk daleko více zlomený a vyčerpaný. Půjdu domů a pohraju si s dětmi. V týdnu pak asi vezmu staršího syna na hory a pěkně si užijeme. Sauna, perlička... Hezky si oddechnu. Rozhodně nyní nebudu alespoň týden běhat.

Na Staroměstském náměstí vám zahráli českou hymnu. To se vám, bývalému Slovákovi, stalo asi poprvé, že? Ano, ale necítil jsem žádnou nostalgii. Jsem z té generace, která reprezentovala ještě v době, kdy se hrávala hymna československá. Pak jsem závodil za Slovensko, tak jsem možná k české části hymny měl dluh. Takže teď je to spravedlivé...

Můžete udělat něco pro to, abyste dostal ze Slovenska povolení ke startu na olympiádě v Aténách? Nemůžu. Ale teď, když mám limit, už budou na Slovensku přesně vědět, o co jde. Snad nebude problém.

Běžet maratón přímo v Řecku, to by byl asi ohromný zážitek. Bylo by to pěkné. Běhu se věnuji dlouho a v Řecku vznikla maratónská myšlenka. I když tam bude maratón určitě o moc náročnější. Běží se 29. srpna, může být čtyřicet stupňů, musím se nachystat na stavy o mnoho horší než v pražském chladu. To bude trápení, drsné podmínky. Klidně můžu skončit hůře než první žena. Horko sedí samozřejmě více vytrvalcům z jižních zemí. Ale byl by to zážitek, bez ohledu na výsledek.

Reklama

Související témata: