Hlavní obsah

Bekele se v Ostravě chystá zlomit světový rekord

PRAHA

Třicet medailistů z loňského světového šampionátu, z toho deset zlatých, devět světových rekordmanů a osm olympijských vítězů. Tento atletický výkvět uvidí v úterý Ostrava při mítinku Zlatá tretra. Jeho vrcholem by měl být závěrečný běh na 10 kilometrů, v němž Etiopan Bekele ohlásil pokus o zdolání světového rekordu.

Článek

Ve dvacet hodin začne na vítkovickém stadiónu malé mistrovství světa. Během dvou hodin se na ploše vystřídají hvězdy světové atletiky i česká špička v čele s oštěpařem Janem Železným. Pro něj je to jediný start na českém území v letošní sezóně. "Moc se těším, budu házet mezi svými a v Ostravě je úžasná atmosféra. To mi potvrdili i zahraniční atleti," říká světový rekordman.

Představit by se měl i Roman Šebrle na 110 m překážek. "Jsem po desetiboji v Götzisu ještě trochu unavený, rozhodnu se až před závodem, jestli poběžím," tvrdí úřadující halový mistr světa v sedmiboji.

Běží o 50 tisíc dolarů

Pozornost však bude upřena zejména na dva z nejblyštivějších klenotů královny sportů - Kenenisu Bekeleho a Marion Jonesovou.

Kořením všech atletických mítinků jsou světové rekordy a existuje velká naděje, že v úterý uvidí ostravský stadión, který by mělo zaplnit 20 tisíc lidí, nejlepší výkon v historii v běhu na deset kilometrů. Etiopský vytrvalec Bekele se namlsal v pondělí v nizozemském Hengelu, kdy vymazal z tabulky rekordů výkon Etiopana Haile Gebrselassieho, a o totéž se chce pokusit na dvojnásobné trati při Memoriálu Emila Zátopka.

"V úterý v Ostravě mi vezme i svěťák na 10 000 metrů, snadno to zvládne, počítám s tím," smířlivě přiznal současný rekordman. Pokud Bekele výkon 26:22,75 pokoří, získá od organizátorů bonus ve výši 50 tisíc dolarů.

Jonesová absolvuje v Evropě před americkou olympijskou kvalifikací jen dva mítinky - v anglickém Gatesheadu a právě v Ostravě. Nad jejím jménem se vznáší dopinková aféra, ale jednání o jejím startu to nekomplikovalo. "Nikdo jí nic nedokázal a není důvod, aby nepřiletěla," tvrdí Alfonz Juck, manažer Zlaté Tretry. Jonesová se již v Ostravě představila před dvěma lety, kdy absolvovala sprint na sto metrů.

Přijede i Cloeteová

Elitní obsazení budou mít i další disciplíny. K již avizovaným hvězdám oznámili včera organizátoři další špičkové atlety, které se jim do Ostravy podařilo přivábit. Ve výškařském sektoru se objeví i vloni nejlepší atletka světa podle IAAF Hestrie Cloeteová z Jihoafrické republiky, v nejkratším sprintu se o překonání letitého rekordu mítinku Jarmily Kratochvílové 11,16 pokusí také Američanky Edwardsová, Gainesová či Millerová.

Loni skončila Zlatá tretra v konkurenci všech mítinků včetně Zlaté ligy v hodnocení IAAF na 5. příčce. "Chceme toto umístění zopakovat," předsevzal si Tomáš Petera, ředitel mítinku, jehož rozpočet převyšuje milión eur. V prodeji zbývá ještě asi dva tisíce vstupenek. Přímý přenos přinese ČT i Eurosport, záznam půjde do 170 zemí světa.

Největší hvězdy Zlaté tretry
Kenenisa Bekelesvětový rekordman v běhu na 5 km
Marion Jonesovátrojnásobná olympijská vítězka
Jan Železnýtrojnásobný vítěz OH v hodu oštěpem
Said Saíf Šahínmistr světa na 3 km překážek
Jelena Isinbajevovásvětová rekordmanka v tyči

Reklama

Související témata: