Hlavní obsah

Zlatá tretra: Dvouhodinové divadlo za 35 miliónů

PRAHA

Návodem, jak utratit za dvě hodiny a deset minut více než pětatřicet miliónů korun, může být Zlatá tretra. Divadelní představení s nejlepšími atletickými herci na světě bude v úterý v Ostravě exkluzivní podívanou, nejkvalitnější na českém území v historii. Loňský rozpočet proti loňsku narostl o 15 procent na 1,15 miliónu eur.

Článek

Ale ne vždy jde pouze o peníze. Důkaz? Organizátoři chtěli letos na Zlatou tretru dostat také slavnou americkou sprinterku Gail Deversovou z USA. "Neztroskotalo to ale na jejích finančních požadavcích, ale proto, že se nechtěla na jeden závod trmácet do Evropy," prozradil ČTK mluvčí mítinku Karel Tejkal.

Štěstí, že Marion Jonesové a Kenenisovi Bekelemu, největším hvězdám mítinku seriálu Super Grand Prix IAAF, cestování nevadí. Jonesová již v Ostravě byla před dvěma lety, tentokrát však z USA letí jen na otočku. Bekele zase po pondělním světovém rekordu v Hengelu na 5000 metrů neváhal vrátit se do Etiopie a přiletí z Addis Abeby.

Jonesová je letos levnější

Prvotřídní hvězda Jonesová, zapletená do dopingového skandálu kolem americké laboratoře Balco, přišla předloni organizátory i se svým šestičlenným doprovodem na 100 000 dolarů, téměř tři milióny korun, což byla celá sedmina tehdejšího rozpočtu. Letos je levnější také proto, že s ní přiletí pouze dva lidé. Ale i ty organizátoři musejí zaplatit.

Startovné Američanky se před dvěma lety pohybovalo podle zákulisních zpráv kolem 80 000 dolarů, asi 2,2 miliónu korun, letos je Jonesová levnější prý asi o třetinu. "Ale je o dost dražší než startovné pro Bekeleho," podotkl ředitel mítinku Tomáš Petera. Etiopan má podle informací ČTK přibližně poloviční cenu než Američanka.

Železný startuje zadarmo

Startovné dostanou v Ostravě všichni medailisté z loňského mistrovství světa v Paříži, což je třicet atletů, necelá pětina startovního pole. Jeho výše však je obvykle zahalena rouškou tajemství. Výjimkou je světový rekordman v hodu oštěpen Jan Železný, jenž jako ambasador mítinku nedostane za start nic.

Velkou částku z rozpočtu spolknou náklady na letenky a pobyt závodníků. "Platíme to všem zúčastněným atletům," uvedl Tejkal.  Na náklady pořadatelů se do České republiky podívají i předseda  IAAF Lamine Diack či slavný tyčkař Sergej Bubka. "Jsou našimi hosty a je nám ctí, že je můžeme pohostit," podotkl Tejkal.

Spousta bonusů

Vedle bodů do pořadí Grand Prix IAAF bojují atleti také o bonusy za vítězství. Disciplíny jsou ve třech kategoriích - Premium, Classic a Promotional, odměny za umístění od prvního až po osmé místo jsou tak rozvrstveny podle rozdělení každého závodu do jedné ze tří skupin od 10 000 až po 200 dolarů.

Každá disciplína hlavního programu má navíc vypsaný rozdílný bonus za překonání světového rekordu, který ohlásil v Memoriálu Emila Zátopka na 10 000 metrů Bekele. Uspěje-li, bude bohatší o 50 000 dolarů. Nejnižší odměnu za světové maximum dostane případná nová rekordmanka na 3000 m překážek. Bonusy za evropské rekordy, nejlepší výkony mítinku či stadionu pořadatelé tají.

Záznam závodu až do 170 zemí

Vysílací práva na mítink vlastní organizátoři a prodali je za neznámou částku České televizi, jež podnik zařadila do hlavního času na svém druhém programu. Živě přenáší závod také Eurosport, záznam však půjde až do 170 zemí světa. Závod je také pojištěn na všechny eventuality u několika ústavů, výše je však neveřejná.

Zlatá tretra si před dvěma lety dala nemalý cíl, ale mílovými kroky kráčí kupředu. Největší práci udělali pořadatelé loni, kdy byl závod prvně v seriálu Super Grand Prix, ale ještě neměl jméno. "Letos bylo už snazší sehnat hvězdy," přiznal Tejkal. Zdá se, že Zlatá tretra se blíží vrcholu, ale vyšší Zlatá liga se zatím měnit nebude.

Reklama

Související témata: