Hlavní obsah

Šebrle na Zlaté tretře jen jako divák

Na ostravském nebi budou v úterý chybět dvě české atletické hvězdy. Zlatou tretru vynechá nejen půlkařka Ludmila Formanová, která se mohla po delší době utkat s Marií Mutolaovou z Mozambiku, ale i desetibojař Roman Šebrle, který si chtěl vyzkoušet běh na 110 metrů překážek. Únava z Götzisu však ještě doznívá, Šebrle se v Ostravě objeví jen jako divák.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Roman Šebrle si chtěl v Ostravě vyzkoušet překážky. Start však odřekl.

Článek

Formanovou trápí zranění svalu na zadní straně stehna, které si přivodila před uplynulým víkendem. Proto neodjela ani na mítink do Desavy. "Myslela jsem si, že mám natažený sval, ale Pavel Kolář mi udělal sonografii a objevil tam některá vlákna natržená," navštívila běžkyně známého fyzioterapeuta.

"Do týdne by to snad mělo být v pořádku, ale je mi to moc líto, že nemůžu na takovém mítinku doma běžet," řekla.

Skvělá dálka

Plejáda atletických hvězd přijíždí do Ostravy postupně. Zatím nechybí takřka nikdo z ohlášených závodníků. Na mítinku za asi 35 milionů korun bude pětatřicet medailistů z mistrovství světa, z toho deset šampiónů, stejný počet halových mistrů světa, devět úřadujících světových rekordmanů, čtrnáct nejlepších atletů světové historie společně i s halou a osm olympijských vítězů. Přihlášeno je na 320 atletů.

Kosmetickou změnu ve své účasti provedla Taťjana Lebeděvová z Ruska, která se odhlásila z trojskoku, v němž drží halový světový rekord. Místo toho nastoupí v souboji zvaném "Dálka legend" proti největší hvězdě mítinku Marion Jonesové, krajance Taťjaně Kotovové, Italce Fioně Mayové a legendární Heike Drechslerové z Německa.

Taková sestava na české půdě nikdy nezávodila. "Chceme se udržet tam, kam jsme se loni dostali," připomněl ředitel podniku Tomáš Petera loňské páté místo Zlaté tretry mezi všemi mítinky světa.

V dálkařském sektoru se v téměř kompletní světové špičce bude seznamovat s elitou sedmnáctiletá Denisa Ščerbová, zatím jistá olympionička. "Trému moc nemám, ale uvidím. Nevím, co budu dělat celý den až do večera," pokrčila talentovaná atletka rameny poté, co se vyfotila s Jonesovou. Z hvězd strach nemívá. "Nejsem taková, co kouká během závodu kolem. Soustředím se na sebe," uvedla.

Vrcholem desítka

Vrcholem hlavního programu, který má v přímém přenosu České televize a Eurosportu trvat dvě hodiny a deset minut, bude pokus Kenenisy Bekeleho o světový rekord v Memoriálu Emila Zátopka na 10000 m.

Čerstvý držitel světového maxima na poloviční trati se pokusí vymazat zápis dalšího Etiopana Haileho Gebrselassieho 26:22,75 minuty. Pomáhat mu budou "zajíci" Alemu Dagne z Etopie a Keňan Martin Keino. V případě úspěchu Bekele zbohatne o 50.000 dolarů.

V předprogramu, který začíná již v 17:45, se ostravskému publiku představí česká diskařka Věra Pospíšilová. Velmi kvalitní bude také skok o tyči od 18:30 se světovou rekordmankou Jelenou Isinbajevovou z Ruska či Američankou Stacy Dragilaovou. V hlavním programu se objeví více než dvacet českých atletů včetně překážkáře Jiřího Mužíka či oštěpaře Jana Železného.

Reklama

Související témata: