Hlavní obsah

Dragilaová by si troufla na pět metrů už na olympiádě

Miloš JeriePrávo

Přetahovaná v ženské tyčce o světový rekord pokračuje. Od úterka už zase nepatří Rusce Jeleně Isinbajevové. Perfektních podmínek, hlavně příjemného teplého počasí využila v ostravském večeru na Zlaté tretře Američanka Stacy Dragilaová a o jeden centimetr ji vymazala z čela dlouhodobých světových tabulek.

Foto: internet

Americká tyčkařka Stacey Dragilaová

Článek

V nich nyní dominuje výkon 483 cm třiatřicetileté olympijské vítězky ze Sydney. Namlsaná si pak dala položit laťku ještě o půl decimetru výš. Třikrát se proti ní rozeběhla, ale k dalším oslavám světového rekordu diváky už nevyprovokovala.

"Necítila jsem se před závodem zrovna nejlépe. Že padl rekord? Prostě se mi to povedlo," svěřovala se Američanka, která má ve sbírce i zlaté medaile ze světových šampionátů v Seville a v Edmontonu. "Je teprve začátek letní sezóny, tak doufám, že ta pravá forma teprve přijde."

Souboje o rekord jí svědčí

S Isinbajevovou, jež vytvořila svůj světový rekord 482 cm loni v červenci v Gatesheadu se měla potkat i na vítkovickém stadiónu, ale ta je po nemoci a organizátorům se omluvila. "Tyhle souboje o rekord mě jdou k duhu. Nutí mě stále se zlepšovat, víc a víc trénovat" pochvalovala si.

Na letošní sezónu absolvovala obzvláště tvrdou přípravu. Od donedávna magické hranice 500 cm jí nyní dělí pouhých 17 centimetrů. "Tahle výška už dávno není mým snem. Cítím, že je v mých silách ji překonat," troufá si. "Musím mít však svůj den a také by musely hrát do noty další podmínky," zauvažuje.

První ženou na planetě, jež se přes laťku na této výšku přenese, už by se prý mohla stát klidně letos. Ale jsou tady ještě Atény, kde ji čeká obhajoba zlaté olympijské medaile. "Brala bych, kdybych vyhrála olympiádu a právě tam dokázala skočit pět metrů," představuje si pro sebe ideální vyvrcholení sezóny subtilní Američanka, která vystudovala univerzitu v Idahu.

Reklama

Související témata: