Hlavní obsah

Jonesová prošla detektorem lži

Test na detektoru lži podstoupila americká sprinterka Marion Jonesová, aby očistila své jméno v souvislosti s podezřením z dopingu. Výsledek středeční zkoušky v kanceláři svého právního zástupce odeslala pětinásobná olympijská medailistka Americké antidopingové agentuře (USADA).

Foto: internet

Marion Jonesová

Článek

"Úspěšné absolvování testu na detektoru lži obhajuje a podporuje dosavadní vyjádření Jonesové," prohlásil atletčin právník Joseph Burton. "Nyní je jasné, že nikdy neužívala zakázané podpůrné prostředky v jakékoliv formě. Tato zkouška to dokazuje," byl přesvědčen Burton.

Prý užívala jen povolené minerály

Jonesová se na středeční tiskové konferenci nechala slyšet, že v minulosti užívala některé produkty nechvalně proslulé firmy Balco, třebaže ještě nedávno tvrdila opak. Šlo však prý pouze o povolené minerály. Společnost Balco je podezřelá, že sportovcům dodávala donedávna nezjistitelný steroid THG.

Výsledek testu na detektoru USADA zatím odmítla komentovat. "Musíme nejprve celý případ důkladně prozkoumat," upozornil mluvčí agentury Rich Wanninger. "Ale všechny věrohodné informace, které o tomto případu dostaneme, budeme samozřejmě brát v potaz," ujistil.

JONESOVÁ  NA  DETEKTORU  LŽI
- Používala jste kdykoliv v minulosti zakázané podpůrné prostředky?
- Lžete nyní o tom, že jste tyto zakázané podpůrné prostředky osobně nepoužívala?
Na obě otázky Jonesová odpověděla negativně

"Povídala pravdu," ujistil veřejnost Burton, jenž pracoval pro americký úřad pro vyšetřování FBI plných 20 let.

Jonesová je nejznámějším sportovcem, který je do tohoto případu zapleten. Od Balca dostávala prý legální minerálový doplněk nazvaný ZMA, který obsahuje zinek a hořčík. Trojnásobná olympijská vítězka požaduje, aby její slyšení před USADA bylo přístupné veřejnosti.

Američanka, která čelila přestřelce otázek kolem dopingu také na tiskové konferenci před letošní Zlatou tretrou v Ostravě, zatím nebyla z dopingu obviněna, na rozdíl od několika amerických atletů. Mezi nimi je i její partner Tim Montgomery, světový rekordman v běhu na 100 metrů.

Reklama