Hlavní obsah

Skandál s THG rozjel trenér Jonesové a Montgomeryho

Bývalý trenér Marion Jonesové a Tima Montgomeryho Trevor Graham byl údajně tím, kdo rozpoutal aféru kolem nového anabolického steroidu THG. Totožnost muže, který loni v červnu poslal zástupcům Americké antidopingové agentury stříkačku se vzorkem tetrahydrogestrinonu, odhalil list San Jose Mercury.

Článek

Laboranti na základě obdržených podkladů vyvinuli metodu, pomocí které je možné donedávna neznámou látku objevit v organismu sportovců. Do potíží se tak dostala řada sportovců, včetně evropského šampióna v běhu na 100 metrů Dwaina Chamberse, který byl za pozitivní nález na THG potrestán dvouletým distancem.

Obvinění z dopingu nyní čelí také světový rekordman na stovce Montgomery, i když neměl nikdy pozitivní test, a problémy má také jeho partnerka Jonesová. Pětinásobná olympijská medailistka ze Sydney není formálně obviněna, ale musí vysvětlovat svou spolupráci s laboratoří Balco, která THG vyráběla.

Pod Grahamovým vedením se Jonesová připravovala do roku 2002. Pak se rozešli a nejrychlejší žena světa posledních let začala s Montgomerym trénovat potají podle pokynů Charlieho Francise, bývalého kouče legendárního dopingového hříšníka Bena Johnsona. Když vyšlo toto spojení najevo, na tlak veřejnosti spolupráci s Francisem ukončili.

Reklama

Související témata: