Hlavní obsah

Jonesová v Aténách zlato na stovce neobhájí

SACRAMENTO

Marion Jonesová senzačně uvolnila olympijský trůn v nejkratším sprintu už v domácí kvalifikaci. Obhájkyně zlata ze Sydney na národním šampionátu v Sacramentu vyhořela; ve finále skončila až pátá za 11,14 sekundy.

Článek

Americký titul a účast v Aténách vybojovala LaTasha Colanderová v druhém času sezony 10,97, do Atén se kvalifikovaly i mistryně světa Torri Edwardsová a univerzitní šampionka Lauryn Williamsová, jež Jonesovou předčila o čtyři setiny.

Místo v týmu atletické velmoci nezbylo ani na olympijskou vítězku z let 1992 a 1996 Gail Deversovou, jež byla o pouhou setinu čtvrtá a bude se nyní soustředit na svoji hlavní disciplínu 100 metrů překážek. Ani ze semifinále nepostoupily Chryste Gainesová, jež je vyšetřována v kauze THG, či bývalá mistryně světa na 200 metrů Inger Millerová.

Úprk ze stadiónu

Jonesová v Sydney vybojovala pět medailí, z toho zlato na 100, 200 a 4x400 metrů, nyní jí zbývá naděje na olympijskou účast už jen na dvoustovce a v dálce. Stadion v Sacramentu opustila bez odpovědi na jedinou otázku čekajících novinářů.

"Když budu mluvit, vyzní to negativně. Když nebudu mluvit, vyzní to negativně. Raději nebudu nic říkat a budu se věnovat svému synovi," pronesla při úprku sprinterská superhvězda, jež po návratu na dráhu po mateřské přestávce čelí podezření z dopingu, třebaže nebyla nikdy pozitivně testována.

Na kahánku má i Montgomery

Jonesové přítel a otec syna světový rekordman Tim Montgomery, který je rovněž v hledáčku antidopingového výboru USA, je na nejlepší cestě svoji družku následovat. Postoupil sice do semifinále, ale až jako čtvrtý ze svého čtvrtfinále časem 10,16. Olympijský vítěz Maurice Greene vyhrál svůj běh za 10,06, nejrychlejší časy předvedli Shawn Crawford (10,00) a John Capel (10,01).

Překvapivý propadák zažil i nejlepší koulař dosavadní sezóny Christian Cantwell. Halový mistr světa a suverénní lídr tabulek (22,54) utrpěl první porážku v sezóně a hned jej stála účast na olympiádě. Skončil totiž s jediným platným pokusem 20,56 až čtvrtý, zatímco trio Adam Nelson, Reese Hoffa a John Godina se kvalifikovalo vrhy za 21 metrů.

Reklama

Související témata: