Hlavní obsah

Formanovou stále trápí pata, v Atény už nevěří

PRAHA

Česká atletka Ludmila Formanová už nevěří, že bude startovat na olympijských hrách v Aténách. Mistryně světa v běhu na 800 metrů z roku 1999 stále není zdravotně v pořádku a musela odvolat plánovaný start na mítinku v estonské metropoli Tallinnu. Formanová stále nesplnila olympijský limit a kvůli bolestem paty nemůže naplno trénovat.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ludmila Formanová

Článek

"Popravdě řečeno už moc nevěřím tomu, že bych na olympijských hrách startovala. Nemůžu obout tretry, můžu jenom klusat v maratonkách," svěřila se česká půlkařka. Třicetileté atletce, která se na začátku této sezóny na ovály vrátila po dvouleté zdravotní pauze, zatím lékaři nedokázali pomoci.

"Lékaři udělali, co mohli, ale bohužel problémy s patou stále trvají. Měsíc běhám přes obstřiky i bolest, víc už pro to nemůžu udělat," postěžovala si Formanová. Vzhledem k marnému boji s vlastním zdravím atletka uvažuje o tom, že by kariéru ukončila.

Založí rodinu?

"Vážně uvažuji o založení rodiny a tím pádem i o konci kariéry. Hlavně ze zdravotních důvodů, zdraví je pro mě důležitější než vrcholový sport," řekla Formanová, která se se svým přítelem Petrem na konci loňského roku přestěhovala do nového domu.

Zdravotní patálie Formanovou trápí již od olympijských her v Sydney. Svěřenkyně světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové měla nejprve problémy s lýtkem, postupně ji pak sužovaly kotník, svaly i okostice. Záda se jí ozvala právě po Mnichovu a loni v červenci se podrobila chirurgickému zákroku.

Reklama