Hlavní obsah

Americká štafeta zřejmě přijde o olympijské zlato

GROSSETO (Itálie)

Americkým atletům včetně Michaela Johnsona vážně hrozí, že přijdou o zlatou olympijskou medaili ze štafety na 4x400 metrů na hrách v Sydney. Mezinárodní atletická federace o to v souvislosti s dopingovým případem Jeroma Younga oficiálně požádala Mezinárodní olympijský výbor.

Foto: www.world-track.org

Kvůli dopingu Jeroma Younga asi přijde americká štafeta o olympijské zlato

Článek

Podle informací agentury Reuters je pravděpodobné, že MOV tento požadavek akceptuje. Novými olympijskými vítězi by se tak stali Nigerijci, na stříbrnou pozici by se posunuli Jamajčané a bronz by získala štafeta Baham.

Za vše může Young

V průběhu loňského světového šampionátu v Paříži vyšlo najevo, že Young měl v roce 1999 pozitivní test na anabolický steroid nandrolon. Američtí atletičtí funkcionáři ho však před Sydney nepotrestali a Young běžel v americké olympijské štafetě v rozbězích a v semifinále.

Sportovní arbitrážní soud CAS v Lausanne na konci června s konečnou plaností rozhodl, že Young měl dostat dvouletý trest a na olympijských hrách v Sydney neměl co pohledávat. Vedení světové atletiky se proto nyní na mimořádném zasedání během juniorského mistrovství světa v Grossetu rozhodlo, že MOV požádá o odebrání zlaté medaile.

Rozhodne se před olympiádou

"Na základě tohoto stanoviska IAAF věříme, že výsledkem bude odebrání medailí," citovala agentura AP generálního sekretáře atletické asociace Istvána Gyulaie. Fenomenální Michael Johnson by tak měl přijít o poslední zlatou medaili v kariéře. Na prohřešek svého týmového kolegy by doplatili také Alvin Harrison, Antonio Pettigrew, Calvin Harrison a Angelo Taylor.

Konečný verdikt Mezinárodní olympijský výbor vynese v srpnu, kdy se bezprostředně před olympijskými hrami v Aténách v řecké metropoli sejdou členové jeho výkonného výboru.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články