Hlavní obsah

Janků jel z letiště rovnou do nemocnice

PRAHA

Po přistání v Praze připomínal výškař Tomáš Janků všechno možné, jen ne atleta, kterého za tři týdny čekají olympijské hry. Byl pobledlý, zpod trika mu koukala hadička a místo do auta nastoupil do připravené sanitky. Janků se vracel z úterního mítinku ve Stockholmu, který nakonec strávil v péči lékařů, jež mu objevili pneumotorax pravé plíce.

Foto: PRÁVO

Tomáš Janků

Článek

Janků strávil noc z úterý na středu v nemocnici a do Prahy se přesunul spojem s přestupem v Amsterdamu. Z letadla cestoval na vozíčku, ale do letištní haly již vstoupil po svých. "Už jsem se cítil i líp. Mám v plicích nějaké hadičky," popisoval viditelně unavený výškař. Pneumotorax vzniká proniknutím vzduchu do pohrudniční dutiny a může vést až ke znefunkčnění plíce.

Jeho přítelkyně Kateřina Baďurová, jež bude v Aténách startovat v tyči, se marně snažila udržet slzy, mladší z bratrské výškařské dvojice Janků si ale zachovával pověstný humor. "Jestli je olympiáda ohrožena? Když mi ty hadičky včas vyndají, tak snad ne. S nimi by se blbě prohýbalo nad laťkou," vyprávěl s náznakem úsměvu.

Neztrácí optimismus

Letos si zlepšil na mistrovství republiky v Plzni osobní rekord na 233 cm, ve světových tabulkách figuruje na 5. místě a v Řecku má šanci vylepšit si dosavadní největší životní úspěch, kterým je bronz z halového ME. Pokud se stihne dát dohromady... "Snad by to nemělo Atény ohrozit," dodal později už s vážnou tváří.

Na letišti na něj čekala přítelkyně i jeho otec a zároveň trenér, Tomáš Janků však domů nejel. Sanitka ho převezla do Vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde podstoupí další vyšetření. "Teď je to v moci českých doktorů," uvědomoval si atlet Dukly Praha. Jeho manažer Varhaník zrušil nedělní start v německém Vierselu, o další přípravě se rozhodne podle výškařova zdravotního stavu.

Reklama