Hlavní obsah

Komrsková končí s gymnastikou, přechází ke skoku o tyči

PRAHA

Česká sportovní gymnastika přišla o svou nejlepší závodnici. Účastnice olympijských her v Sydney a Aténách Jana Komrsková zlomila nad kladinou a spol. hůl a začala se věnovat atletice, konkrétně skoku o tyči. Svou novou životní dráhu spojila s pražskou Juliskou a tréninkovou skupinou Boleslava Patery.

Foto: www.gymstarz.net

Jana Komrsková

Článek

Když v olympijských Aténách obsadila v kvalifikaci 32. místo a neprobojovala se do finále, jen málokdo mohl tušit, že to byl poslední závod sportovní gymnastky. "Zajela jsem nejlepší závod v životě a stejně to nestačilo. Přemýšlela jsem, jestli to chci takhle dělat dál. A zjistila jsem, že ne," řekl Komrsková deníku Sport, který informaci o jejím 'přestupu' přinesl.

Život jednadvacetileté sportovkyně se změnil diametrálně. Kvůli atletice se přestěhovala ze Zlína do Prahy, kde bydlí na ubytovně. "Začátek je pro ni těžký. Trochu trpí, ale je připravená to skousnout," vyprávěl o své nové svěřenkyni trenér Patera.

Za čtyři roky na OH

"Na skákání nebudeme spěchat, nejdřív bude dělat přípravná cvičení, musí mít v hlavě software. Pokud to zvládne, má šanci startovat za čtyři roky na olympiádě," míní zkušený kouč.

Přechod sportovních gymnastek ke skoku o tyči je poměrně častým jevem. Podobně se k atletice dostala i Daniela Bártová. V roce 1992 ještě reprezentovala coby sportopvní gymnastka na olympiádě v Barceloně, pak změnila dráhu a nad laťkou překonala deset světových rekordů. Stejnou cestou se vydaly i současná světová rekordmanka Jelena Isinbajevová či její krajanka Světlana Feofanovová.

Atletika patří k rodině Komrskových podobně jako sportovní gymnastika. Sestra Jany Lucie, jejímž přítelem je tyčkař Adam Ptáček, patří k domácí špičce ve skoku dalekém. Sedmkrát triumfovala při mistrovství republiky, dvakrát se zúčastnila Světové univerziády a při halovém mistrovství Evropy v roce 2002 ve Vídni obsadila sedmé místo.

Reklama