Hlavní obsah

Formanová už opět běhá, ale raději nic neplánuje

Prožít konečně zase rok bez zdravotních potíží. S tímto přáním vstoupila do přípravy na další sezónu bývalá mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmila Formanová. Jenže zdá se, že zranění přitahuje jako magnet - na dovolené si v Tunisku udělala výron kotníku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ludmila Formanová

Článek

Začalo to v roce 2000. Na olympiádě v Sydney nedokončila rozběh kvůli zranění levého kotníku a musela se podrobit operaci pouzdra šlachy. O rok později vynechala celou sezónu kvůli poraněnému tříslu pro změnu na pravé noze. Mistrovství Evropy 2002 jí přineslo čtvrté místo a zdálo se, že už má všechny trable za sebou. Omyl. V zimě přišly bolesti v sedacím nervu a na podzim dalšího roku operace vyhřezlé plotýnky. Do Atén jí letos nepustila ostruha na patě...

Magistrou až na jaře

Kdekdo by již kariéru zabalil, Formanová se ale pouští do přípravy na další sezónu. Po zkušenostech z minulých let trudomyslnosti nepropadá. Atletika pro ni není otázkou života a smrti. S přítelem Petrem si zařídila domek v Čáslavi, v Praze na FTVS dokončuje studium trenérství atletiky. "Přes zimu potřebuju dodělat diplomku a ještě mi chybí zkouška z bruslení," hlásí. Titulem magistra se tedy bude moci honosit nejdříve v květnu.

V létě spolukometovala atletické soutěže aténské olympiády. "Moc se mi ta práce líbila. Ti, co jsem se jim nelíbila, mi nic neříkali, a pár lidí mě i pochválilo. Snad můj výkon nebyl nejhorší," doufá. Asi nebyl, protože od České televize dostala nabídku na další spolupráci a když nebude závodit, uslyší diváci její hlas i při dalších přenosech. Že by neměla po konci kariéry co dělat, tedy nehrozí.

Kariéru by přerušila jen kvůli těhotenství

Na uzavření své atletické dráhy, během níž získala titul mistryně světa v hale i venku, ale vůbec nemyslí. "Nechci končit. Přerušila bych kariéru, jen kdybych otěhotněla." Je to aktuální? "Nechávám tomu volný průběh," pousměje se.

Na podzim už má za sebou první naběhané kilometry. S přípravou začala pozvolna, aby se jí zranění paty neobnovilo, na deset dní si odskočila na dovolenou na ostrov Djerba. Nechtěla vypadnout z rytmu, a tak si plánovala, jak si v Tunisku každý den půjde zaběhat. Ale ouha. "Hned první den jsem si udělala výron, takže jsem musela plány trochu změnit," vypráví třicetiletá půlkařka.

Místo běhání tak alespoň navštěvovala posilovnu, a když otok splaskl, šla si i párkrát zahrát tenis. Zdravotní potíže už si jí tedy nacházejí i na dovolené. "Ale jinak tam bylo krásně, hlavně teplo," libuje si po včerejším příletu. V Praze je o čtrnáct stupňů chladněji než v Africe.

Chystá se do Krkonoš

Přejít na ostřejší trénink by chtěla koncem měsíce. "K doktorům už nechodím, ale po tak dlouhé pauze jsem sama zvědavá, co bude pata dělat," přiznává jisté obavy. Jestli pak přijdou stejně jako vloni soustředění v Jihoafrické republice a na Kanárských ostrovech jako vloni, zatím netuší.

"Radši takhle dopředu neplánuji," hořce se usmívá svěřenkyně atletické legendy Jarmily Kratochvílové. "Ale takhle jsme to dělaly i v minulých letech. Musím se s trenérkou sejít a teprve se rozhodneme." Jisté je zatím jen to, že koncem měsíce se vypraví do svých oblíbených Krkonoš. Pokud všechno půjde hladce, absolvuje i halovou sezónu, která vyvrcholí mistrovstvím Evropy v Madridu.

Reklama