Hlavní obsah

Zlomenina a trable s achillovkou. Půlkaři věří, že už zdravotním trablům utekli

ISTANBUL

Loňské léto elitním českým půlkařům nepřálo. Místo, aby startovali na mistrovství světa v Tegu, léčili si nepříjemná zranění. Jakubu Holušovi ukončila sezónu únavová zlomenina nohy, Lence Masné zase znemožnil běhání zánět tíhového váčku. Jenže jejich letošní halové výkony daly na trable zapomenout, oba se suverénně nominovali na halové MS do Istanbulu.

Foto: Petr Horník, Právo

Běžec Jakub Holuša

Článek

Masná hned svým prvním závodem po dlouhé pauze. „Přitom když jsem v listopadu slyšela, že limit je 2:03,50, říkala jsem si, že to nebude žádná sranda. Prvním startem jsem se sama trochu překvapila," přiznává šestadvacetiletá běžkyně.

I Holuša měl splněno už začátkem února. „Na podzim jsem věděl, že noha je úplně v pohodě, tak jsem nechtěl halu vynechat. Už jsem měl chuť do závodění, nedovedl jsem si představit, že bych nezávodil ani v zimě," přiznával.

Z běžců byli cyklisti

Přes léto se oba změnili v cyklisty. „Já na kole jezdím hrozně ráda, tak mi to nevadilo," říká Masná. „Když jsem věděla, že na mistrovství světa neodjedu, tak už pro mě sezóna i psychicky skončila a nijak jsem se tím netrápila," říká svěřenkyně Jiřího Sequenta.

Holuša běžecké nicnedělání snášel hůř. „Vedle kola jsem i chodil do posilovny, ale bylo to dost na hlavu, musel jsem si najít i jiné aktivity. Jel jsem na dovolenou, do lázní... Nějak jsem to přežil, i když to bylo nepříjemné. Nikomu bych to nepřál," tvrdí finalista minulého halového mistrovství světa z Dauhá.

Trenér strašil operací

Loňské zdravotní potíže už o sobě nedávají vědět. „Jen občas, když se třeba změní teplota a absolvuju větší zátěž, ale nic, co by mě omezovalo," hlásí Holuša. „Já o achillovce nevím už od léta," přidává Masná s tím, že si dala záležet, aby návrat neuspěchala. „Trenér chvíli strašil, že když se to nevyléčí úplně, mohlo by dojít až na operaci, tak jsem se snažila co nejvíc využívat fyzioterapii i různé elektroléčby," říká šestá z mistrovství Evropy v Barceloně.

V Istanbulu každého čeká jiná cesta za vysněným finále. Zatímco muži na osmistovce absolvují rozběh, semifinále a finále, ženy budou bojovat o finále hned v rozbězích s krutým postupovým klíčem. „Už jsem to zažila v Dauhá, nebude to lehké," ví Masná. „Já jsem rád, že máme i semifinále, je to spravedlivější, jinak by to byla neskutečná loterie," říká Holuša.

Rozběhy ho čekají v pátek od 9.10 SEČ, Masná se představí v 10.50.

Reklama