Hlavní obsah

Letos budu sobec, rozhodla se Ptáčníková a změnila trenéra

Michal Osoba (Istanbul)Právo

Nenápadně a během rozjeté sezóny sáhla Jiřina Ptáčníková ke změně svého tyčkařského trenéra. Risk? Možná, každopádně efekt přišel snad až nečekaně brzy. Pětadvacetiletá skokanka včera odletěla na halové MS do Istanbulu jako největší česká naděje.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková.

Článek

Pod trenérem ruského původu Nikolajem Goroškovem se po vleklých zdravotních problémech vrátila mezi elitu, ale poslední krok mezi nejužší světovou špičku stále scházel. „Přirovnala bych to k dlouholetému vztahu. Když je člověk s někým čtyři roky, začne to být stereotyp a potřebuje novou jiskru," vypráví Ptáčníková a s úsměvem ujišťuje, že na vztah se svým snoubencem Petrem Svobodou tuto teorii uplatňovat nehodlá.

Oslovila Lubenského

Rozhodla se tak oslovit trenéra a bývalého tyčkaře Zdeňka Lubenského. „Zastavila jsem se na výškách okolo 460 a nevěděla, co dál. Řekla jsem si, že tuhle sezónu budu sobec. Vždycky jsem se ohlížela na ostatní, teď chci to nejlepší pro sebe. Když mi k tomu pomůže Zdeněk nebo kdokoliv jiný, budu ráda," vysvětluje vítězka Universiády z roku 2009, jejíž fyzickou přípravu má nadále na starosti otec, český halový rekordman na 60 metrů František Ptáčník.

Lubenského nabídka překvapila jen mírně. „Trénoval jsem ostatní tyčkaře, takže jsem Jiřinu samozřejmě sledoval a doslechl se, že to nefunguje optimálně. Sám jsem ale žádnou iniciativu nevyvíjel," říká bývalý český rekordman. „Přišlo to tak nějak postupně, samozřejmě mě potěšilo, když mě oslovila tyčkařka s takovou výkonností a potenciálem," přiznává.

Větší změny přijdou

Jakoby Lubenský Ptáčníkové podal magický lektvar. Po potížích se zády a váháním, zda halovou sezónu nevypustit, si v Drážďanech vylepšila halový osobní rekord na 462 cm, v Doněcku dokonce ten český na 470 cm. „Snažil jsem se očesat ty největší chyby, někdy stačí málo, jen trochu poradit. Na větší změny bude čas až po halové sezóně," říká kouč.

Šampionát v Istanbulu může potvrdit, že trenérská změna byla trefou do černého.

Reklama

Související témata: