Hlavní obsah

Překážkář Svoboda bude bojovat s vyznavači fotbalu. Atletiku si vyhádám, věří

Před rokem křepčil se zlatou medailí na krku, překážkářská Evropa ležela Petru Svobodovi u nohou. Pařížské halové finále však bylo kvůli zraněním dodnes jeho posledním závodem. Bitvy světové elity v Istanbulu bude sledovat na Kanárských ostrovech v televizi. Alespoň doufá.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Překážkář Petr Svoboda

Článek

Budete s ovladačem v ruce hledat přenos z Istanbulu?

Určitě, jenže na Kanárech je problém, že všude běží fotbal. Ale já si atletiku vyhádám. Navíc mi Jiřinka (tyčkařka Ptáčníková - pozn. red.) nebo její táta budou volat.

Po operaci achillovky jste raději jel za rodiči, abyste přítelkyni nerušil...

Kdybych doma seděl na jednom místě, bylo by to špatně. Ona je akční, má tendence všechno uklidit, když jde kolem. Já bych byl na obtíž, nemohl bych s berlema nic dělat, navíc měla důležité závody, tak jsem odjel pryč. Evidentně jí to pomohlo.

Co vůbec můžete šest týdnů po zákroku na Kanárských ostrovech dělat?

Mám od trenéra plán na šest hodin denně. Přesně mi to rozepsal, je tam i hodinová procházka.

Ta by vyšla v Praze levněji, ne?

Jenže na tu achillovku potřebuju teplo, i slaná voda a písek na pláži pomáhají. Potřebuju si ten luxus na dva týdny dopřát.

Kdy se pustíte do tréninku naplno?

Začátkem dubna. Teď jsem jen posiloval a pořád šlapal na rotopedu a už mě ta Tour de France nebavila. Tyhle imitace jsou na palici nejhorší, ale potřeboval jsem se udržovat, když jsem přibral. Teda trenér to tvrdí, přitom jsem normálně hubenej. (úsměv) Asi pět kilo mám teď navíc, už nemůžu stát uvolněně, musím břicho zatahovat.

Už se vám vrátila dobrá nálada?

Jsem optimista. Vím, že to, co mě bolelo, už je pryč. Teď už jen ta rehabilitace, ale na ni jsem za celý loňský rok zvyklý... Navíc doktoři říkají, že se mi ta noha hojí jako náctiletému klukovi.

Takže letní mistrovství Evropy v Helsinkách je pro vás reálným cílem?

To je pro mě jeden z vrcholů. Chci Evropu vyhrát, pro svou psychiku potřebuju velký návrat. A před olympiádou bych chtěl mít zaběhnuto pod 13,30.

Reklama