Hlavní obsah

Šampionát rekordů? Istanbul slibuje přepisování tabulek

Istanbul

První rekord už padl. Počet zúčastněných zemí na halovém mistrovství světa nikdy nebyl vyšší než istanbulských 172. Ale třást se budou i světové rekordy. V jakých disciplínách by si raději pokladník atletické federace IAAF měl připravit 50 000 dolarů jako odměnu za historické maximum?

Foto: Sport.cz

Interiér haly Ataköy

Článek

Sedmiboj mužů

Vloni i předloni 24letý Ashton Eaton rekord vylepšil a teď má podle zpráv z amerického tábora životní formu. „To nedokážu posoudit, ale cítím se skvěle. Jsem pořád lepší sedmibojař, než desetibojař," říká. Hodnota aktuálního rekordu je 6568 bodů.

60 m př. žen

Mistryně světa Sally Pearsonová naznačila skvělou formu doma v Austrálii, kde 100 m př. zaběhla za 12,49 s. „Podle mého lékaře, který je příznivcem statistik, ten čas odpovídá zhruba 7,63 na šedesátce," říká. Rekord Susanny Kallurové je o pět setin horší.

Výška žen

Ruska Anna Čičerovová letos neprohrála a skočila už 206 cm. Venku zvládla zdolat i laťku o centimetr výše, halový světový rekord Švédky Bergqvistové činí 208 cm.

Tyč žen

Poslední tři roky Jelena Isinbajevová ztrácela na suverenitě, ale výkon 501 cm ze Stockholmu ukázal, že svoji rekordní sbírku uzavírat zatím nehodlá. Přidá v Istanbulu svůj 29. zápis?

Pětiboj žen

Asi největší tahák šampionátu, poprvé v historii může padnout hranice 5000 bodů, na níž si brousí zuby ruská mistryně světa Taťjana Černovová i britská obhájkyně Jessica Ennisová. „Každý atlet chce být rekordmanem a naše součty můžou být hodně vysoké," tuší Ruska.

Štafety

V nich se rychlé časy běhají především na mistrovství světa. Američané budou ohrožovat svůj rekord 3:01,96, u žen na 3:23,37 můžou myslet aktuální rekordmanky z Ruska i silné Američanky.

Reklama

Související témata: